full screen background image

A TAMAN SMO “PREŽIVJELI” PAD SVEMIRSKE POSTAJE: NASA predviđa da će golemi asteroid Bennu pogoditi Zemlju

--

Astrofizičari, u slučaju opasnosti za naš planet, namjeravaju poslati prema asteroidu devet tona težak nuklearni “razara蔓 koji bi trebao ateroid odgurnuti dalje u orbitu.

ASA predviđa da bi golemi asteroid nazvan Bennu, a veličine Emire State Buildinga, mogao jednog dana pogoditi Zemlju, javlja Washington Post.

NASA je izvijestila kako pomno prate taj asteroid teleskopima te da OSIRIS-Rex, svemirska letjelica na putu prema asteroidu s kojeg bi trebala poslati odgovore o sastavu asteroida, elementima i mineralima te organskim tvarima ako ih ima.

Naglašavaju kako nije izravna prijetnja Zemlji i da bi do udara mogli doći tek 22 rujna 2135. godine, ali ipak može uzrokovati određenu štetu ako padne u naseljeno područje. Astrofizičari, u slučaju opasnosti za naš planet, namjeravaju poslati projektil prema asteroidu – devet tona težak nuklearni “razarač” koji bi trebao asteroid odgurnuti dalje u orbitu.

Brent W Barbee, NASA-in inžinjer za svemirska istraživanja koji radi na studiji oko spomenutog asteroida, tvrdi da je taj plan zasad samo u teoretskom obliku i na njemu će se još raditi.

“Moramo biti pripremljeni i spremni ako se pokaže da je asteroid prijetnja Zemlji”. Ovo nije prva prijetnja Zemlji za koju su se astrofizičari pripremali posljednjih godina. Godine 2013, deset tona težak meteorit zaprijetio je području Urala, a zbog njegova prolaska popucala su stakla na zgradama u tom području zbog čega je na tisuće ljudi ozlijeđeno.

 

Izvor: koktel.org
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *