full screen background image

AMERIČKI NAUČNICI SE POHVALILI IZUMOM: Pogledajte kako izgleda robot – “gepard” i za što je sve sposoban

--

Na cijenjenom američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT), u laboratoriju za biomimetičku robotiku, nastao je četveronožni robot Mini Cheetah. Ime je dobio po gepardu, a otprilike je tako i spretan i brz. Ovaj robot je u stanju održavati ravnotežu unatoč bacanju ili odgurivanju, može hodati, trčati, kaskati, poskakivati, plesati, valjati se po tlu, pa čak i napraviti salto unatrag skokom s mjesta.

Sve ove pokrete do sada smo imali prilike vidjeti kod pojedinih robota, najčešće onih Boston Dynamicsa, no ono što ovog malenog “geparda” s MIT-a razlikuje od njih je upravo njegova veličina. Masa mu je tek 9 kilograma, a visok je 30-ak centimetara, što ga čini iznimno brzim, okretnim i stabilnim. Neke njegove mogućnosti najbolje su prikazane u priloženom videu koji su snimili znanstvenici s MIT-a.

Mini Cheetah nije prvi iz ove obitelji robota. U istom je laboratoriju proteklih godina nastalo nekoliko autonomnih četveronožnih Cheetah robota koji su mogli trčati i savladavati prepreke, no ovaj najnoviji je najnapredniji, najspretniji i najmanji do sada, a kažu i da je najjeftiniji za proizvodnju. Najveća brzina trčanja mu je, kažu, dvostruko veća od prosječne brzine ljudskog hoda, pa zaključujemo da se kreće oko 10-15 km/h.

Izvor: SB
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *