full screen background image

AMERIČKI SENATORI ZBOG S-400 BLOKIRALI PRODAJU F-35 VOJNIH aviona Turskoj: Ankara poručila – Nećemo odustati od nabavke s400

--

Američki senatori blokirali su prodaju F-35 vojnih zrakoplova Turskoj – ovo je direktna kazna Ankari zbog činjenice da Turska planira kupiti ruske S-400 sustave čemu se SAD oštro protivi ističući kako isti “nisu kompatibilni s NATO vojnom opremom”.

Dakako, iako je odredba bez problema prošla u američkom Senatu – s 85 glasova za blokiranje prodaje i 10 glasova protiv – ovu odredbu tek treba odobriti američki predsjednik Donald Trump.

Velika narudžba od čak 100 američkih F-35 vojnih zrakoplova trebala je sutra, 21. lipnja, biti službeno potvrđena (turski piloti već su stigli na obuku u SAD), no, unatoč protivljenju Senata, čini se da će Turska ipak dobiti svoje zrakoplove, kako prenosi CNN. Naime, kako piše američki izvor, Trump “zabranu” neće potpisati već će se tekst preformulirati na način da to bude samo “upozorenje” Turskoj, upozorenje koje bi ih trebalo odvratiti od nabavke S-400 sustava.

Očekivano, reakcija Ankare je oštra – turski premijer Benali Yildirim istaknuo je kako je ovo “jako nesretan razvoj situacije koje je u koliziji s duhom strateškog partnerstva”. Također je rekao kako će Turska, ako joj zrakoplovi ne budu isporučeni, potražiti “alternative”, sugerirajući kako će vojne zrakoplove u tom slučaju nabaviti negdje drugdje.

Što se pak tiče kupnje ruskog S-400 sustava, turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, poručio je: “Nabavljamo S-400, to je već gotov dogovor”.

 

Izvori: CNN | RT
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *