full screen background image

BBC OBJAVIO SENZACIONALNU PRIČU: Kitovi su u prošlosti imali četiri noge i hodali po zemlji. pronađeni fosil star 43 miliona godina otkriva…

Paleontolozi vjeruju da je četiri metra dugačko tijelo morskog sisavca bilo prilagođeno plivanju, odnosno životu u vodi i šetnji kopnom

U Peruu je otkriven fosil kita starog 43 milijuna godina, a koji je imao četiri noge i plivajuće kožice, piše BBC.

Paleontolozi vjeruju da je četiri metra dugačko tijelo morskog sisavca bilo prilagođeno plivanju, odnosno životu u vodi i šetnji kopnom.

Ovaj drevni kit mogao bi se, sa svoja četiri ekstremiteta koja su mogla nositi njegovu težinu i snažnim repom, usporediti s vidrom ili dabrom.

Četveronožni kit

Znanstvenici smatraju kako će ovo otkriće razjasniti evoluciju kitova i kako su se oni kao vrsta proširili po cijelom planetu.

“Ovo je najcjelovitiji uzorak četveronožnog kita ikad pronađen izvan Indije i Pakistana”, rekao je paleontolog Olivier Lambert iz belgijskog muzeja Royal Belgian Institute of Natural Sciences.

Paleontolozi su pronašli ovaj fosil u morskim sedimentima udaljenim 1 km od obale Playa Media Lune.

Prvotno se smatralo da su kitovi nastali, odnosno evoluirali u Južnoj Aziji prije otprilike 50 milijuna godina. Kako su njihova tijela postepeno sve više prilagođavala vodi, migrirali prema Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi, gdje su i pronađeni drugi fosili.

No najnovije otkriće sugerira da su rani kitovi uspjeli doplivati tamo iz Južne Amerike.

“Kitovi su kultni primjer evolucije”, rekao je paleontolog Travis Park iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

“Razvili su se iz malih kopitara u plavetne kitove. Zanimljivo je vidjeti kako su postepeno osvojili oceane”, dodao je.

Izvor: SB
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *