full screen background image

BENIGNI DODIK I ZAKLETVA U BANJOJ LUCI: Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine morat će U SARAJEVU IZGOVORITI OVO

--

Milorad Dodik, baš kao i Željko Komšić i Šefik Džaferović će u Sarajevu morati izgovoriti ove riječi…

Novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danima govori kako će se zakleti prvo u Banjoj Luci pa potom u Sarajevu. Zakletva pred Narodnom Skupštinom Republike Srpske je samo predstava za javnost i ni na što ga ne obavezuje, dok ono što će izgovoriti u Sarajevu ima dalekosežnije posljedice.

“Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. S moje strane na prvoj sjednici biće prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva”, kazao je Dodik.

Prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva, u roku ne dužem od petnaest (15) dana, računajući od datuma potvrde službenih izbornih rezultata od Centralne izborne komisije BiH za nivo Predsjedništva.

Milorad Dodik, baš kao i Željko Komšić i Šefik Džaferović će u Sarajevu morati izgovoriti ove riječi:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

 

Izvor: slobodna-bosna.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *