full screen background image

Bez otečenih ruku i nogu: Efikasni načini da spriječite zadržavanje vode u organizmu!

--

Zadržavanje vode nastaje kada se višak tečnosti nakupi u vašem tijelu, poznat je i kao retencija tečnosti ili edem.

Zadržavanje vode se odvija u cirkulacijskom sistemu ili unutar tkiva i šupljina.

Može izazvati oticanje ruku, stopala, gležnjeva i nogu. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa, od kojih mnogi nisu ozbiljni. Neke žene doživljavaju zadržavanje vode tokom trudnoće ili prije menstrualnog ciklusa.

Ljudi koji su fizički neaktivni, također mogu biti pogođeni. Međutim, zadržavanje vode može biti i simptom teškog medicinskog stanja kao što je bolest bubrega ili srčana insuficijencija.

Ako imate naglu ili ozbiljnu retenciju vode, odmah potražite medicinsku pomoć.

Ipak, u slučajevima kada je oticanje blago i nije dio nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, možda ćete moći da smanjite zadržavanje vode sa nekoliko jednostavnih trikova:

1. Jedite manje soli

Sol se pravi od natrijuma i hlorida. Natrijum se vezuje za vodu u tijelu i pomaže održavanju ravnoteže tečnosti unutar i izvan ćelija. Ako često jedete slane obroke, kao što su mnoge prerađene hrane, vaše tijelo može zadržati vodu.

2. Povećajte unos magnezijuma

Magnezijum je veoma važan mineral. U stvari, on je uključen u više od 300 enzimskih reakcija koje održavaju funkcionisanje tijela. Štaviše, povećanje unosa magnezijuma može pomoći da se smanji zadržavanje vode. Jedna studija je utvrdila da 200 mg magnezijuma dnevno smanjuje zadržavanje vode kod žena sa predmenstrualnim simptomima (PMS).

3. Povećajte unos vitamina B6

Vitamin B je grupa od nekoliko povezanih vitamina. Oni su važni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i služe mnogim drugim funkcijama u tijelu. Pokazano je da vitamin B6 smanjuje zadržavanje vode kod žena sa predmenstrualnim sindromom. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje banane, krompir, orahe i meso.

4. Jedite više hrane bogate kalijumom

Kalijum je mineral koji vrši nekoliko važnih funkcija. Naprimjer, pomaže da se pošalju električni signali koji drže tijelo u pokretu. To također može biti od koristi za zdravlje srca. Čini se da kalijum smanjuje zadržavanje vode na dva načina, smanjenjem nivoa natrijuma i povećanjem proizvodnje urina. Banane, avokado i paradajz su primjeri hrane sa visokim sadržajem kalijuma.

5. Izbjegavajte rafinisane ugljene hidrate

Konzumiranje rafiniranih ugljenih hidrata dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi i nivoa inzulina. Visoki nivoi insulina uzrokuju da vaše tijelo zadrži više natrijuma povećavajući time reapsorpciju natrijuma u ​​bubrezima. To dovodi do veće zapremine tečnosti u vašem tijelu. Primjeri rafiniranih ugljenih hidrata uključuju prerađene šećere i žitarice, kao što su običan šećer i bijelo brašno.

Izvor: bhdijaspora.net
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *