full screen background image

BORITE SE S INVAZIJOM MRAVA U KUĆI: MI IMAMO RJEŠENJE

Ako niste ljubitelj kupovnih sredstava za rješavanje problema s mravima koji se najčešće javlja tokom proljeća i leta često nakrcanih štetnim stvarima, možete isprobati i prirodne načine za koje mnogi tvrde da su im pomogli u borbi protiv tih dosadnih nametnika.

Ukoliko primijetite da su se u vašem domu pojavili mravi, prvo što treba da uradite je da dobro zaštitite hranu kako mravi ne bi ušli u kese sa hranom. Izbjegavajte poluotvorene posude ili vrećice – sve namirnice moraju biti u dobro zatvorenim posudama. A zatim krenite u akciju sa ovih nekoliko odličnih prirodnih, a jeftinih sredstava koja imamo svi u svojim domovima.

Soda bikarbona nije nimalo draga mravima. Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto na koje se skupljaju mravi – i oni će nestati.

Dobro je poznato to da mravi ne vole ni neke začine. Isprobajte kurkumu, čili i crvenu papriku ili usitnjeni luk.

Ako vaša kuhinja ima vrata kroz koja možete izaći iz kuće, to je put kojim dolaze mravi. Kako biste ih zaustavili, nacrtajte liniju kredom na tlu na vanjskoj strani vrata. Mravi ne vole kalcijum karbonat, tako da ćete sigurno blokirati njihov ulazak u kuhinju.

Odličan način za uklanjanje mrava je i mljevena kafa. Stavite je na mjesta iz kojih izlaze i moraće uskoro pronaći neko novo stanište.  

Esencijalno ulje cimeta nanesite u sve kutove u kojima se pojavljuju (možete to učiniti pomoću štapića za uši). Isprobajte i domaće sredstvo: napravite tekućinu od pola litre vode, dvije kašičice cimeta i nekoliko klinčića. Ovom mješavinom poprskajte mjesta na kojima se nalaze mravi.

Takođe možete sami napraviti emulziju sa vodom, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnih ulja poput lavande ili kamfora te začina poput paprene metvice  ili lovora. Nanesite na područja na kojima se mravi skupljaju.

U borbi protiv njih mogu pomoći i biljke poput lavande i mente.

Neki pak tvrde da su se ovih dosadnih malih nametnika riješili uz pomoć običnog limuna jer mravi ne mogu podnijeti limunsku kisjelinu. Samo kritična mjesta pospite svježe iscijeđenim sokom limuna.  

Prokuhajte litar vode i dodajte nekoliko kapi deterdženta za suđe te tom tečnošću natopite kritična mjesta. Ovaj odlični trik možete koristiti i u odbrani biljka od insekata.

Izvor: hayat.ba
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *