full screen background image

BOSANCI HERCEGOVCI SU PRAVI MAĐIONIČARI: Cijene rastu svaki dan, poskupjelo je povrće i voće, brašno, gorivo,.potrošačka korpa IZNOSI ČAK…

--

Dok plaće godinama ostaju iste, cijene idu u visine, a potrošačka košarica za četveročlanu obitelj iznosi oko 1850 maraka.

Poskupljenje kruha radi se o starom, nepisanom pravilu da kada poskupi gorivo, poskupljuje i sve ostalo. Ali obrnutog procesa nema. Kada je, primjerice, gorivo pojeftinjavalo, pada cijena uglavnom nije bilo.

Prema posljednjim informacijama, osim goriva, koje je od 2,26 od 2,41 KM po litru, i cigareta, koje poskupljuju po dva puta tijekom godine, došlo je do poskupljenja brašna i kruha, ali i voća i povrća.

Problem je što je kvaliteta pšenice, prema pričama proizvođača, ove godine slabija, kao i urod, stoga se naveliko priča o novim poskupljenjima. Ljubica Čolović, pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, nedavno je istaknula kako su potrošači u BiH suočeni s trendom stalnog i nekontroliranoga rasta cijena roba i usluga za potrebe kućanstava.

Te su cijene ponekad i po nekoliko puta veće nego u zemljama EU. Također, primjetna je pojava različitosti cijena istovjetnih proizvoda na tržištu BiH. Cijene većine proizvoda na bh. tržištu nisu usklađene s kupovnom moći potrošača. Standard potrošača je jako nizak, plaće zaposlenih se smanjuju, veći broj radnika ostaje bez posla, a uz to imamo nezaposleno i više od 50 posto radno sposobnog stanovništva.

Također, poskupili su i higijenski proizvodi, sapuni, šamponi, paste za zube, toaletni papir.

Da nije sve tako crno, potvrđuje i činjenica da je kava pojeftinila u prosjeku za 25 feninga, a čokolada za 20 feninga. Pojeftinila bijela tehnika te namještaj.

Kada sve uzmemo u obzir, ispada da su Bosanci i Hercegovci pravi šampioni u preživljavanju, s obzirom da prema statistikama gotovo pola stanovništva nije stalno zaposleno.

Izvor: ekspresno.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *