full screen background image

Cijela Federacija je talac jednog čovjeka iz SDA

--

Jasenko Tufekčić, dopredsjedsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednik zajedničke Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova, suprotno današnjim izjavama boraca, tvrdi da ova komisija nije razmatrala niti prihvatila da se u zakon o pravima demobilisanih boraca uvrsti borački dodatak od šest maraka.

On iz Livna poručuje da neće doći u Sarajevo i da je razgovarao sa borcima “koji su na mala vrata pokušali ugurati amandmane u vezi s boračkim dodatkom koji nisu bili u parlamentarnoj proceduri niti se o njima izjašnjavalo, čime su samo stvorili dodatne komplikacije”.

Ko je Jasenko Tufekčić i zašto su borci toliko kivni na njega?

Jasenko Tufekcic – SDA, ima neto primanja 11 hiljada i 81 marku, bez mnogo ostalih naknada, kao sto su one za odvojeni život, za posjete porodici, za plaćanje stana u Sarajevu i hiljade drugih SDA-potrepština, kao i svi ostali SDA članovi, koje Jasenko uredno naplaćuje, dok narod skapava od gladi, a država propada.

-“Tufekčić je za dvije godine naplatio najmanje 28.000 maraka na osnovu 164 putna naloga. Njegove kolege su u istom razdoblju zajedno imale duplo manje putnih troškova. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je otkrio da je Tufekčić u Sarajevo dolazio autom Stranke demokratske akcije (SDA), dok je u putne naloge upisivao da koristi osobni automobil. Od Doma naroda je dobijao novac za gorivo i dnevnice za putovanje u Sarajevo, ali neki dokumenti pokazuju da je istovremeno bio i u Tomislavgradu.”

Takvo SDA pravilo je omogućilo Tufekčiću da svaki put kada putuje do Doma naroda u Sarajevo dobije između 146 KM i 193 KM naknade u koju je uračunat trošak goriva i dnevnica. Visina naknade za gorivo zavisi od cijene litre goriva, dok dnevnica iznosi 25 KM.

On je trebao biti na sjednicama: Doma naroda, kolegija, kluba naroda i povjerenstava Federalnog parlamenta, za koje već prima platu u visini preko 11 hiljada konvertibilnih maraka.

Tufekčić je u naloge uvijek upisivao da dolazi svojim automobilom, upisujući pritom dva registarska broja. Novinari CIN-a su otkrili da barem jedan nije pripadao automobilu kojim je dolazio.

Prvih sedam mjeseci 2015. godine Tufekčić je u nalozima tvrdio da u Sarajevo dolazi svojim Fordom, registarskih oznaka 209-J-309. Novinari CIN-a su otkrili da je vlasnik automobila ovih registarskih oznaka Slobodan Marjanović iz Bosanskog Šamca te da je riječ, ustvari, o Opel Omegi, kupljenoj u inozemstvu prije 19 godina: ”Jest, moje tablice, to se može provjeriti u SUP-u. Baš sam prije mjesec-dva dana registrirao ponovo. Iste tablice, nikad nisam mijenjao. Uvezao iz Švicarske, prvi sam vlasnik”, kaže Marjanović.

Radi li se ovdje o kriminalnom djelu falsifikovanja dokumenata i zloupotreba tuđih podataka u svrhu pljačke države i svoje lične interese?

Tufekčić u Federalnom parlamentu ima pravo i na naknadu za rad u povjerenstvima i uredno je naplaćivao.

Istovremeno, on u Skupštini kantona prima plaću i ostale naknade kao profesionalni zastupnik. Ova institucija nije CIN-u dostavila podatke o njegovim primanjima.

Izvor: regional.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *