full screen background image

CIRKUS BH. PRAVOSUĐA: Evo kako je Dodik komentarisao odbacivanju optužnice u slučaju “Referendum”

“Osjećam potpunu satisfakciju u tom pogledu. Moramo da nastavimo da sređujemo naše zakonodavstvo, prije svega Zakon o referendumu i da uredimo naš zakon o imunitetu. Još je visoki predstavnik Pedi Ešdaun, smatrajući da potpuno treba da devastira RS, ukinuo zakon o imunitetu, koji je kasnije vraćen samo za poslanike, a treba ga vratiti i za one koji su odgovorni za postupanje po odlukama državnih organa na određenom nivou”, naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je odbacivanje optužnice protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića jedina logična i ispravna odluka.

Dodao je da optužena četvorka, protiv koje nije potvrđena optužnica, nije ni mogla utjecati na odluke Narodne skupštine RS-a.

Dodik je rekao da osjeća ličnu satisfakciju zbog obaranja optužnice za referendum u RS-u, jer je i on dobio sankcije zbog sličnih razloga.

Osjećam potpunu satisfakciju u tom pogledu. Moramo da nastavimo da sređujemo naše zakonodavstvo, prije svega Zakon o referendumu i da uredimo naš zakon o imunitetu. Još je visoki predstavnik Pedi Ešdaun, smatrajući da potpuno treba da devastira RS, ukinuo zakon o imunitetu, koji je kasnije vraćen samo za poslanike, a treba ga vratiti i za one koji su odgovorni za postupanje po odlukama državnih organa na određenom nivou“, naveo je Dodik.

Već u septembru kaže, radit će na usvajanju novog zakona o imunitetu.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan je naveo da je ovo jedina ispravna odluka Suda BiH.

“Sud BiH je svojom odlukom zapravo potvrdio ustavnost, zakonitost i legitimnost referenduma u RS-u”, ustvrdio je Karan.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao “Danu RS-a”.

Oni su bili članovi Komisije koja je lani provela referendum u RS-u o “Danu RS-a”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustvanim.

Izvor: koktel.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *