full screen background image

Čović i Dodik znaju koji je lijek za BiH

--

Bosna i Hercegovina stoji u mjestu na evropskom putu, zaključak je sastanaka koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao u Banjaluci sa entitetskim rukovodstvom.

Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da je cilj ovog entiteta da BiH uđe u EU, ali da sadašnja pat pozicija može samo dodatno urušiti državu, dakle Bosnu i Hercegovinu, koju je Dodik još jednom nazvao propalom.

Čekajući akcize, budžet i Upitnik, nastupila je paraliza, dijagnostifikovali su nakon polučasovnog sastanka Dragan Čović i Milorad Dodik stanje bh. evropskih integracija.

“BiH kao trula i propala zemlja ukoliko se brzo ne rehabilituje nema šanse da se taj trulež ne raširi i da ta zemlja ne ode u istoriju”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Lijek za Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put za dvojac Čović – Dodik jasan je, prvo akcize, zatim i ostale stvari, poput Upitnika i Izbornog zakona.

24. oktobra Dragan Čović će put Brisela, vjeruje da će Federici Mogherini prenijeti eventualni napredak.

“Ako bismo imali ovu dinamiku, onda bi Mogherini došla u BiH, poslala poruke oko kandidatskog statusa. Objektivno je situacija složena i teška. U PS BiH imamo nekoliko problematičnih tema. Dodik je pomenuo Izborni zakon, ali i RTV sistem. Osnova svega je da teško možemo donositi odluke jer u Zastupničkom domu 15 ili 16 ruku čini većinu”, kazao je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je za dijalog o reformama, kaže, ali bez mirođija koje su u ionako zakuhani bosanski lonac unijeli, po njemu stranci, pa sada sve kipi.

Slično misli i premijerka Cvijanović. RS je svoj dio poslova, ponavlja, završila.

Dragan Čović je ranije izjavio da u BiH nema opozicije koja bi natjerala vladajuće da rade. Nakon susreta sa liderom bh. opozicije Miloradom Dodikom, nejasno je šta je mislio – jesu li vladajući opozicija, ili je opozicija vlast.

Izvor : N1

loading...Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *