full screen background image

Der Spiegel: U Njemačkoj i Europi završava era Angele Merkel

Prije samo nekoliko mjeseci se njemačka kancelarka Angela Merkel smatrala novim čelnicom slobodnog svijeta. No, u posljednje vrijeme njoj nije lako nije ići čak ni u Berlin ili Europu. Čini se da su dani njezine vladavine završili, napominje njemački Der Spiegel.

 

Kancelarka Angela Merkel je sazvala tajni sastanak kako bi s čelnicima koalicijske vlade razgovarala o stanju zemlji u svijetu, piše Der Spiegel.

Na sastanku su prisustvovali ministar financija Olaf Scholz i ministar vanjskih poslova Heiko Maas, predstavnik Socijaldemokratske partije, ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer i ministrica obrane Ursula von der Leyen. Sastanak je trajao više od 4 sata.

Razgovarali su o “prijetnjama u svijetu”, posebno američkim i napadima Donalda Trumpa na slobodu trgovine, željama Kine da postane globalna sila, nestabilnosti u Ukrajini, te kako se u Siriji nije postigao nikakav napredak. U pogledu Irana, SAD također ne odstupaju od svojih stavova.

Na kraju sastanka su sudionici došli do prilično nejasnog zaključka i da je Europa i dalje jedina prilika za Njemačku.

“Ako sada ne uspijemo ujediniti kontinent, bit ćemo podijeljeni na komadiće”, rekao je jedan od sudionika sastanka, piše Der Spiegel.

Uz horor scenarij u vanjskoj politici, Merkel brzo gubi potporu javnosti u svojoj zemlji, što može biti ozbiljan problem za kancelarku i njezinu vladu. Očekivalo se da će se nakon napornog pokušaja formiranja koalicije Angela Merkel vratiti na svoj bivši kurs. Međutim, čini se da položaj kancelarke slabi i unutar zemlje i inozemstvu.

Vodstvo Angele Merkel se sada dovodi u znak pitanja sa svih strana. Predsjednik Sjedinjenih Država, Donald Trump, nastoji suzbiti ekonomsku moć Njemačke, a podržava ga i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji ima vlastite planove o reformi Europe.

Socijaldemokratska partija Njemačke se jedva može usredotočiti na upravljanje zemljom, jer stranka pokušava riješiti problem vlastitog preživljavanja. U srijedu su u parlamentu socijaldemokrati bili agresivniji prema kancelarki Merkel nego neki oporbeni zastupnici, piše Der Spiegel.

Što se tiče Kine, novinari njemačkog lista ne razumiju kancelarku i njezine izjave u Pekingu, kao da ne zna da kineske vlasti nisu opterećene dugotrajnim postupcima za odobravanje nekih planova i projekata i gdje političari nisu dužni davati objašnjenja građanima za svaku sitnicu.

“Kina se kontrolira odozgo prema dolje”, naglašava Der Spiegel, uz čuđenje kako Angela Merkel toga nije svjesna.

Podsjetimo, ranije je Der Spiegel napomenuo kako je Angela Merkel stavila tamne sunčane naočale i više ne pokušava promijeniti svijet.

“Ako pogledate svijet bez njezinih tamnih naočala, konjanici apokalipse se već pojavljuju na horizontu, ali ona ne čini ništa da nešto promijeni. Ne mogu se čuti sjajni i zapaljivi govori Angele Merkel. Ona samo kaže da ne voli govoriti, nego djelovati. Međutim, ona jednostavno ne pokušava ni pronaći riječi kako bi građane okupila oko svojih ideja. Jedna od značajki kasnog razdoblja kancelarke je ta da njezina tišina otkriva apatiju koju trpi”, piše Der Spiegel u članku prije analize izvanrednog sastanka kancelarke s ključnim ministrima njemačke vlade.

 

Izvor: logicno.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *