full screen background image

DIGLA SE KUKA I MOTIKA ZBOG ZVIZDIĆEVE IZJAVE: “Mi smo Srbi, mi nismo bosanski Srbi”!

--

Predsjednik Socijslističke partije Petar Đokić ocijenio je da je izjava premijera Denisa Zvizdića u kojoj je Srbe nazvao “bosanskim” provokacija, od koje Zvizdić, ali i svi drugi, treba da odustanu.

“Mi nismo ni bosanski ni hercegovački, nego Srbi koji žive na prostorima BiH. Mi smo Srbi koji ovdje imaju jasan identitet i istorijsko trajanje kao autohtoni narod, što neki drugi nisu, te kao takve želimo i drugi da nas poštuju”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Ona smatra da Zvizdić, ali i svi drugi, treba da odustanu od provokacija, pa i uvreda, kao što je ova.

“To im ne dopuštamo, niti smo se bilo kada sa njima usaglasili da mogu tako definisati nas i ulogu i poziciju srpskog naroda na prostorima u BiH”, rekao je Đokić.

On je dodao da nikada riječima ili postupcima nije djelovao tako da bi uvrijedio nekoga.

“Naprotiv, poštujem ono što je identitet bošnjačkog muslimanskog naroda u BiH i ono što su trenutno odnosi u BiH, zasnovani na Dejtonskom sporazumu. Očekujem da to poštuje i Zvizdić i članovi njegove partije”, rekao je Đokić.

Burno je regirao i predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentu BiH Staša Košarac koji je rekao da je Denis Zvizdić izjavom u kojoj je Srbe nazvao “bosanskim” teško uvrijedio srpski narod u Republici Srpskoj i cijeloj BiH.

“i nismo i nikada nećemo biti `bosanski` Srbi, kako nas je Zvizdić nazvao. Mi smo Srbi i govorimo srpskim jezikom, isto kao Srbi u Srbiji ili u bilo kojoj državi na svijetu gdje žive pripadnici našeg naroda”, rekao je Košarac.

Podsjećammo, čelnik Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, predstavio je jučer rezultate samita u Sofiji, Londonu i Briselu na kojima su sudjelovale delegacije naše zemlje, a u tom kontekstu naglasio je važnost regionalne suradnje, što je temeljna pretpostavka za uspjeh Berlinskohg procesa.

“Ono što sam ja posebno istakao jeste potreba da sarađuju države. U tome je moj stav različit od stava koji propagira gospodin Vučić. Ja mislim da je važnije da sarađuju država BiH i država Srbija, državne institucije BiH i državne institucije Srbije, nego što u prvi plan stavljamo saradnju Bošnjaka i Srba, ili bilo kojih naroda, istih naroda koji žive u različitim državama. Bilo koji narod u BiH nema svoje dvije države. Srbi nemaju svoje dvije države. Bosanski Srbi imaju svoju državu i ona se zove Bosna i Hercegovina, Srbi koji žive u Srbiji imaju svoju državu ona se zove Srbija. Ista stvar je sa Bošnjacima i Hrvatima”, naveo je Zvizdić.

 

Izvor: slobodna-bosna.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *