full screen background image

Ekskluzivan intervju sa Fadilom Duranovićem natporučnikom u 211 Oslobodilačkoj brigadi! Vladi dajemo rok do 14 Aprila da ispune zahtjeve boraca, a ako ga ne ispune onda slijedi…

--

Gospodine Duranoviću hvala što ste odlučili dati intervju za naš portal. Postavit ću vam nekoliko pitanja vezanih za vaše naredne aktivnosti.

1. Koktel: Da li ste zadovoljni dogovorima ministra Bukvarevića i udruženja u Tuzli te objavom registra 2 Korpusa ARMIJE BiH?
– Naravno da nismo zadovoljni. To ustvari i nije bio dogovor već prezentacija moći kroz prezentaciju registra boraca, barem sa nama koji se borimo za jedinstveni javni registar nije bilo dogovora. Registar je ostao tajan i nedostupan javnosti. Dakle nemoguće je provjeriti imena lažnih boraca koji se na njemu nalaze.

2. Koktel: Da li planirate nove proteste i blokade ?
– Da! Mi nećemo odustati od naša ti zahtjeva. Vladi Federacije dajemo rok do 14. Aprila da naše zahtjeve po hitnoj proceduri bude ubačen u parlamentarnu proceduru. Ako to ne urade mi ćemo 15. April, Dan ARBiH proslaviti malo drugačije nego što se inače takvi značajni datumi proslavljaju.

3. Koktel: Koliki je ukupan broj nezadovoljnih demobilisanih boraca koji su prijetnja udruženjima i vladi?
– Svi DB sem onih koji su direktno u predjedništvima boračkih udruženja su prijetnja tim istim udruženjima i Vladi FBiH. Dakle, nas ima 98% a koliko ima njih je lahko sračunati.

4.Koktel:  Šta mislite o stranci demobilisanih boraca koja se osniva u Tuzli i da li ste čuli za nju?
– Plašim se da će u ovu stranku zasjest neko ko je cijeli rat proveo u Njemačkoj, ko je bio ratni profiter, ponovo iskorištavajući muku DB. Svakako sam za ujedinjenje DB u svim segmentima ali moramo biti oprezni.

5. Koktel: Da li mislite da svi borci u BiH bez obzira kojoj vojnoj strukturi pripadali (A BiH, Hvo, VRS, i NO) treba skupa da se bore za bolji status vaše populacije?

– Sigurno da ima segmnenata gdje se naši problemi podudaraju i u tim segmentima možemo u neku ruku jedni druge podržavati. Direktno ujedinjenje u jednu borbu u ovom trenutku nije moguće obzirom na ratne zločine koji su se desili, ali i da oni nisu priznati od boraca RS i HVO. Ako bi se borci ogradili od svih ratnih zločinaca došlo bi do pročišćenja i u tom slučaju i zajedničko djelovanje ne bi imalo prepreke.

6. Koktel: Borci umiru a da ne dočekaju pravdu – Da li vi i vaša NGG radite ikakve projekte da pomognete najugroženijim suborcima?

– Borcima se mora vratiti dostojanstvo, a to će DB najbolje sami učiniti svojom borbom, izlaskom na demonstracije gdje će pokazati spremnost da više ne žele biti ponižavani. Ako ostanu pasivni sjedeći u svojim domovima dok borba traje onda je uzaludna i borba NGG „Srebrenik je naš“ da im pomogne. Mi sigurno nećemo stajati pos trani.

7. Koktel: Koliko ste vremena proveli u ratu i koji je bio vaš status, te kojoj ste brigadi pripadali?
– U rat sam ušao kao dobrovoljac. Pripadnik Dobrovoljačke čete Srebrenik sam postao 11.4.1992 godine. U ratu sam ostao do njenog samog kraja. Formiranjem 211 Oslobodilačke brigade postajem njen član. Rat završavam sa činom natporučnika.

8.Koktel: Da li ste vi lažni borac kako vas vrh SDA skupa sa Ministrom Bukvarevićem naziva?
– Naravno, oni pokušavaju da ocrne časne borce da bi prikrili svoj zločin prema najčasnijim sinovima. Moja savjest je čista, čista obraza stajem pred njih i javnio iskazujem o njihovim prevarama i preko trista hiljada lažnih boraca koje su oni ubacili na spiskove.

9.Koktel:  Zašto se vlast boji objave registra pa se poziva na zakon o zaštiti podataka?
– Kada registar postane javan, a to se mora desiti bit će razotkrivena imena lažnih boraca, ali i onih ko ih je ubacio na spisak. Mi se nećemo time zadovoliti, mi ćemo putem tužilaštva razotkriti i koliko su lažni borci dobili novaca u poslijeratnom periodu namijenjenih DB. Po našoj procjeni radi se o nekoliko miliona KM.

Hvala vam na razgovoru i želimo vam svu sreću u životu i da dočekate ispunjenje vaših zahtjeva.

Izvor: koktel.org   Zabranjeno kopiranje bez navođenja izvora!
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *