full screen background image

GORI NEBO IZNAD SIRIJE I IZRAELA: Iran napao Izrael dronovima; Sirijci oborili izraelski F-16!

--

Izraelska vojska saopštila je da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale, javljaju agencije.

U saopštenju se navodi da su se izraelski avioni suočili sa jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

U saopštenju se navodi da su piloti povređeni ii evakuisani u bolnicu. Na severu Izraela oglasile su se sirene kao rezultat sirijskog napada.

Eksplozije su mogle da se čuju u regionu u Libanu, u blizini sirijske granice. Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo „teško kršenje izraelskog suvereniteta“.

Vojska navodi da „nadgleda događaja i u potpinosti je spremna za dalje akcije“.

Sirijska državna televizjia citirala je vojnog zvaničnika, koji je rekao da su sirijske odbrambene snage pogodile više od jednog izraelskog aviona, prenosi AP.

Izraelska vojska šaopštila je, međutim, da je samo jedan avion oštećen dok je bio na misiji da pogodi „iransku instalaciju“, koja je lansirala dron iz Sirije čime je negirala navode Sirije da je pogođeno više od jednog aviona, preneo je Rojters.

Počela odmazda Izraela zbog obaranja F-16

Izrael je započeo žestok udar na Damas uznak odmazde za obaranje aviona F16 kod Golana.

Podsećamo, Damask tvrdi da je avion oborila sirijska PVO a Izraelci da je to učinio iranski dron.

Izraelci tvrde da je avion oboren iznad njihove teritorije a ne u Siriji i zatvorili su vazdušni prostor za civilni saobraćaj iznad severa zemlje.

Izraelci tvrde da su u međuvremenu oborili iranski dron a zatim je započeo žestok napad na položaje SAA kod Damaska.

Sirijski mediji javljaju da širom grada odjekuju eksplozije.

 

Izvor: topvesti.org
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *