full screen background image

HDZ ŽELI FORMIRATI ČAK ČETIRI ENTITETA U BiH: Njihov plan nema podršku katoličkih biskupa!

--

Bosna i Hercegovina treba postati država sastavljena od četiri federalne jedinice, plus Distrikt Sarajevo, ujedno i glavni grad Bosne i Hercegovine, glasi temelj izbornog programa koji je HDZ Bosne i Hercegovine predstavio u Mostaru pod nazivom “Razvoj i o(p)stanak”, piše zagrebački Jutarnji list.

Nisu prošla 24 sata, a HDZ-ov plan za unutarnje prekrajanje BiH putem administrativnog preuređenja države s četiri ili više jedinica i Sarajevom kao distriktom otvorio je novo političko ratište u Bosni i Hercegovini.

 

Nakon što je nedavno propao plan za uspostavu hrvatskog entiteta, kao trećeg u BiH, u HDZ-u su sada pokrenuli inicijativu za formiranje četiriju entiteta, od kojih bi jedan također imao većinsko hrvatsko stanovništvo. Ne navodi se na kojim područjima, ali sjedište bi bilo u Mostaru.

 

– Sigurno je da ćemo poslije izbora mi biti ti koji trebaju realizirati ovaj program, tako pojam zajedništvo nudimo i drugim dvama narodima u BiH. To je jedini način da mi ostvarimo ono što želimo u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, bez obzira na nivo vlasti ili nadležnosti. Jednako tako mi ovo nudimo i susjedima – kazao je Dragan Čović.

 

Ovakve ideje izazivaju žestoke kritike među bošnjačkim političarima, ali i katoličkih biskupa. Tako je početkom 2017., umjesto formiranja nacionalno homogenih entiteta, iz Biskupske konferencije BiH izišao plan prema kojem bi susjedna država bila podijeljena u četiri regije, formirane po kriterijima ekonomske, prometno-komunikacijske, prirodne, povijesne i geografske naravi, a čiji bi glavni gradovi bili Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla.

 

Ali kako Hrvati niti u jednoj od četiri regije ne bi bili većinski narod, u HDZ-u su ignorirali savjete Katoličke crkve.

 

Umjesto toga je Dragan Čović, uz otvorenu podršku svojega glavnog saveznika Milorada Dodika, sve do travnja iznosio zahtjeve za formiranje trećeg “hrvatskog” entiteta.

 

Izvor: SB
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *