full screen background image

Huti borci opet razbili snage Saudijske koalicije kod Al-Hudayde. Moćna Saudijska vojska ne može da pobijedi borce u patikama

--

Jemenski pokret Ansarullah i Huti borci su nanijeli niz teških poraza saudijskoj koaliciji u području grada Durayhimi, južno od grada Al-Hudayda, gdje su jemenske snage praktično presjekle kopnene trupe koalicije saudijskog režima, koje su nakon neuspjelog pokušaja zauzimanje jemenske luke na Crvenom moru ostale zaglavljene na cesti Mocha – Al-Hudayda.

Huti milicije su pokrenuli veliki napad koji je trajao od 13. do 16. kolovoza. Iz zasjede su napadali kolone oklopnih vozila i napredne jedinice koalicije Ujedinjenih Arapskih Emirata i takozvane Južne jemenske vojske koja se bori na strani saudijskog režima.

Televizijski kanal Al-Masirah je u informativnom programu prikazao snimku jedne od zasjeda Huti boraca provedene 16. kolovoza u kojoj je poginulo 20 boraca saudijske koalicije. Portal Yemen Press redovito objavljuje fotografije i izvješća s bojišta, a You Tube je ugasio većinu računa na kojima su jemenski borci objavljivali snimke napada i gubitaka koje nanose saudijskim snagama.

Dan ranije, 15. kolovoza, Huti pokušaji uništiti snage saudijske koalicije u Durayhimi. Prema njihovim izvorima su za sobom ostavili 180 ubijenih i ranjenih plaćenika Rijada i uništili oko 20 vozila i oklopnih transportera.

Televizijski kanal Sky News Arabia, sa sjedištem u UAE, isti dan je izvijestio da je saudijskim zračnim udarima ubijeno 15 do 16 Huti militanata. No, Sky News Arabia je potvrdila da je Durayhimi još uvijek pod kontrolom Huti boraca, što znači da jemenske snage ipak uspjele ostvariti cilj i presjeći kopnene snage saudijske koalicije.

Koalicija saudijskog režima je pokušala prodrijeti u lučki grad Al-Hudayda krajem svibnja, ali bez uspjeha. Zatim je 12. lipnja najavljen je “početak velikog napada” na Al-Hudaydu, koji je trebao završiti porazom Huti boraca za tri dana, ali su tjedan dana kasnije Huti razbili neprijateljske jedinice duž obale u nekoliko skupina.

Početkom srpnja, nakon niza masovnih bombardiranja, trupe saudijske koalicijske su se opet uspjele konsolidirati i pokušale su napredovati sjever prema Al-Hudaydi. Međutim, oko 10. i 11. kolovoza su prosaudijske snage ponovno podijeljene na manje skupine, nesposobne da komuniciraju jedna s drugom i da koordiniraju napade.

Do danas su napredne skupine zarobljene između Al-Hudayde i grada Durayhimi. Ako uspiju ponovnu zauzeti grad južno od strateške luke, saudijske snage bi mogle ponovo organizirati napad na Al-Hudaydu. Međutim, mjeseci neuspjelih pokušaja i velikih gubitaka stavljaju pod znak pitanja učinkovitost prosaudijskih snaga, najbolje opremljene vojske na Arapskom poluotoku koja ne može slomiti otpor jemenskih boraca.

izvor: logicno.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *