full screen background image

IMAMO NOVE SNIMKE IZ VENECUELE: Potpuni haos u državi koja klizi u građanski rat

--

Guaido je poručio kako je započeo s ‘posljednjom fazom’ svoga plana za svrgavanje Madura pozvavši građane Venecuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu ‘uzurpaciju’

Opozicioni lider, predsjednik Nacionalne skupštine i samoproglašeni predsjednik Venecuele, Juan Guaidó, koga je kao takvog priznalo desetak država i koji već mjesecima predvodi masovne demonstracije protiv službenog predsjednika Nicolása Madura, danas je povukao dosad najsmjeliji potez u pokušaju da preuzme vlast.

Guaidó je danas putem društvenih mreža emitirao snimke s vojnog aerodroma La Carlota u Caracasu odakle se obratio građanima Venezuele pozvavši ih na sutrašnje velike svenacionalne demonstracije najavljene kao “najveći mimohod u povijesti Venecuele”, javlja CNN.

Ovo je prvi put da se Guaidó obratio građanima u društvu dvojice vojnih oficira, a pored njega je, kako se vidi na snimci, stajao još jedan harizmatični opozicioni vođa Leopoldo Lopez. Lopezovo pojavljivanje intrigantno je budući da se on nalazi u kućnom pritvoru.

Guaido je poručio kako je započeo s “posljednjom fazom” svoga plana za svrgavanje Madura pozvavši građane Venecuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu “uzurpaciju”.

“Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele”, poručio je Guaido.

lojalna Maduru i da “gasi pokušaj puča od strane grupice desničarskih izdajica”.

Na ulicama Caracasa čula se pucnjava, a ispred vojne baze La Carlota izbio je otvoreni sukob pripadnika Nacionale garde koji su uz Guaidoa i vojnika koji su i dalje vjerni Maduru.

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je SAD podržava Guaidoa i “Operaciju sloboda”.

Posljednji događaji u Venezceli nisu nimalo jasni, ali čini se da je Guaido mnogo toga stavio na kocku u najnovijem pokušaju da se domogne vlasti, piše BBC-jev vanjskopolitički analitičar Jonathan Marcus u kratkoj analizi pod naslovom “Dosad najdramatičniji trenutak”.

Marcus ističe da je lojalnost oružanih snaga režimu predsjednika Madura ključna u njegovom opstanku. Ako oni iz temelja ne okrenu svoj stav, ili ako barem ne dođe do značajnije podjele unutar njihovih redova, nema tog diplomatskog pritiska iz inostranstva koji će Madura izgurati s njegove pozicije.

Iako Guaido i njegove pristalice tvrde da dijelovi oružanih snaga diljem zemlje podržavaju njihov pokušaj ustanka, za to su ponudili jako malo dokaza. U svakom slučaju, Guaido je puno toga stavio na kocku. Vlast u Venecueli tvrdi da gasi pokušaj puča, a ovo je tek najdramatičniji trenutak u političkoj sagi koja prožima Venecuelu, zaključuje analitičar BBC-a.

Izvor: SB
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *