full screen background image

IZRAELSKI MEDIJI BRUJE O MOGUĆEM NAPADU NA IRAN ‘Čuli smo da nas Teheran planira napasti iz Sirije’ NETANYAHU ‘Imamo detalje tajnog iranskog programa’

--

 NOVO 19:55 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je rekao da je Iran lagao da nije nastojao doći do nuklearnog oružja te da je nastavio prikupljati znanja o nuklearnom oružju nakon potpisa sporazuma sa svjetskim silama 2015.

Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja, rekao je Netanyahu.

– Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao.

– Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente, rekao je.

– 2017. Iran je premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu, dodao je izraelski premijer navodeći da su izraelski obavještajci prije nekoliko dana došli u posjed više od 55.000 stranica dokaza te još 55.000 dokumenata na 183 CD-a koji su sada, kako kaže, na sigurnoj lokaciji.

Netanyahu je ustvrdio da Iran nastavlja čuvati i širiti znanja o njegovom nuklearnom oružju za buduću upotrebu.

– Ovi dokumenti dokazuju da je Iran drsko lagao kada je rekao da nikad nisu razvijali program za nuklearno oružje, dodao je.

Uslijedila je njegova opsežna prezentacija s detaljima iz dokumenata koji svjedoče o dosad nepoznatom ‘Projektu Amad’.

Sve podatke o projektu Izrael je ustupio Amerikancima, a uskoro će ih predatii i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Inače, sklapanjem nuklearnog sporazuma Iran se obvezao na strogi nadzor i ograničenja u svom nuklearnom programu, a međunarodna zajednica da će Iranu zauzvrat ukinuti sankcije. Američki predsjednik Donald Trump već dugo prijeti da će ‘poderati’ taj dokument potpisan u srpnju 2015. nakon teških pregovora dok je američki predsjednik bio Barack Obama.

Nakon iranskih prijetnji da će odgovoriti na napad na vojne baze u sirijskoj provinciji Hama, za koji se vjeruje da ga je izveo Izraelm, a u kojem je u nedjelju navečer poginulo 26 boraca, većinom Iranaca, koji se bore na strani režima Bašara al-Asada, politički i obrambeni izvori iz Izraela obavijestili su Rusiju i SAD da će, ukoliko se to dogodi, odnosno ako Iran napadne Izrael iz Sirije, Jeruzalem odgovoriti snažno i napasti Iran, piše ugledni Haaretz.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak u 19 sati će u televizijskom obraćanju dati, kako je najavljeno, važnu izjavu glede nuklearnog sporazuma s Iranom.

Objava će biti dana iz stožera izraelske vojske u Tel Avivu, stoji u šturoj najavi iz ureda izraelskog premijera.

– Premijer Benjamin Netanyahu će dati izjavu o važnom razvoju događaja glede pitanja nuklearnog sporazuma s Iranom, stoji u priopćenju bez dodatnih pojedinosti.

Netanyahu će, kako pišu izraelski mediji, otkriti i nove obavještajne informacije o Iranu, odnosno dokumente koji dokazuju kako je Iran navodno ‘varao’ svijet vezano uz nukelarni program, a s informacijama je navodno već upoznat američki predsjednik Donald Trump, koji se snažno zalaže za raskidanje nuklearnog sporazuma s Teheranom, dok se sve ostale države potpisnice tome snažno protive.

Prema izraelskim dužnosnicima, Izrael će na moguće iranske napade odgovoriti silovito, s ciljem da našteti iranskim interesima u Siriji. Glavna meta bit će baze u kojima su smještene iranske snage otkako je počeo rat u Siriji i koje služe kao kanali za prijenos oružja i opreme koja služi za daljnje jačanje iranskih snaga u Siriji. Zasad nema podataka koje bi konkretne mete izraelske odmazde bile u samom Iranu, ali dođe li do takvog napada, regija bi gotovo sigurno u vrlo kratkom roku utonula u kaos.

Proteklih tjedana u izraelskim političkim i vojnim krugovima razmatralo se kako odgovoriti ukoliko Iran reagira na napade u Siriji koji se pripisuju Izraelu. Dužnosnici su zaključili da ukoliko Iran napadne naseljena mjesta u Izraelu, pa čak i iz Sirije, ili uz pomoć Hezbolaha ili drugih militantnih skupina, odgovorit će napadom na iransko tlo.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *