full screen background image

Izrazili najoštriji protest: Ugledni građani uputili apel za spas Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

--

Grupa od tridesetijednog uglednog građanina BiH, među kojima su, između ostalih, brojni ugledni akademici, oglasila se danas apelom za, kako su kazali, spas Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Kako su kazali u apelu, izražavaju najoštriji protest protiv stanja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i metoda kojima se služi aktuelna Uprava te protiv neprihvatljivog odnosa prema ljekarima Klinike za ortopediju i traumatologiju. 

Apel, bez intervencija, prenosimo u cijelosti: 

“Mi, doljepotpisani građani, izražavamo najoštriji protest protiv stanja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i metoda kojima se služi aktuelna Uprava, te protiv neprihvatljivog odnosa prema ljekarima Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Rezultati Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su, prema javno dostupnim podacima i svjedočenjima uposlenika i pacijenata, i:

– uvođenje radikalnih mjera štednje koje su prouzrokovale nedostatak osnovnih lijekova, materijala i opreme za liječenje, čime su ugrožavaju životi i zdravlje pacijenata;

– pritisak na uposlenike Kliničkog centra, uz grubo korištenje prijetnji i ucjena;

– nezadovoljstvo i strah uposlenika i pacijenata;

– odlazak velikog broja stručnih medicinskih kadrova iz Kliničkog centra i Bosne i Hercegovine;

– činjenica da je sve veći broj građana prinuđen već plaćenu zdravstvenu zaštitu tražiti u drugim medicinskim ustanovama u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i van zemlje.

Posljednji u nizu postupaka kojim se dodatno urušava povjerenje građana u zakonitost rada javnih institucija jeste odnos Uprave Kliničkog centra prema ljekarima Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Tragično je i alarmantno da su samovolji Uprave sada izloženi i pojedini od najuglednijih ljekara, profesora i naučnika. Da li Sarajevo i Bosna i Hercegovina smiju sebi dozvoliti luksuz nastavka odlazaka najboljih ljekara zbog neodgovornog upravljanja Kliničkim centrom?

Na ovaj način se obraćamo javnosti zbog zabrinutosti i uvjerenja da bi nastavak toleriranja dosadašnje prakse aktuelne Uprave, a zbog značaja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, mogao imati nesagledive posljedice ne samo po sistem zdravstvene zaštite, već i po kompletno bosanskohercegovačko društvo i sve građane.

Zbog toga je hitna smjena Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i aktuelne Uprave neophodan korak u prevazilaženju postojećeg stanja. Pozivamo sve nadležne institucije, odgovorne pojedince i kompletnu bosanskohercegovačku javnost da zaustave daljnje urušavanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Enes Duraković, Dino Mustafić, Rusmir Mahmutćehajić, Edina Bećirević, Nerzuk Ćurak, Edina Kamenica, Enver Kazaz, Drago Bojić, Senada Kreso, Boro Kontić, Ivan Šarčević, Asim Haračić, Vedrana Seksan, Zija Dizdarević, Saša Rukavina, Rasim Gačanović, Mehmed Halilović, Jovan Divjak, Selma Đuliman, Ahmed Burić, Ozren Kebo, Zlatko Dizdarevic, Slavo Kukić, Amer Bahtijar, Esad Bajtal, Štefica Galić, Dragan Stupar, Husnija Kamberović, Sinan Alić, Vlado Azinović, Hadžem Hajdarević

 

Izvor: udrimuski.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *