full screen background image

Kako s bolesnom štitnjačom poboljšati pamćenje

--

Bez obzira o kojem poremećaju štitnjače je riječ, svi se vremenom susretnemo s problemom pamćenja. Mnoge žene žale se na zaboravljivost, smetenost, dekoncentraciju i pospanost koja umanjuje mentalne sposobnosti. Ne, to ne znači da brzo starimo nego samo da se moramo malo više posvetiti našoj štitnjači. Iako štitnjača direktno ne utječe na mozak, može utjecati na pamćenje.

Naravno, važno je piti terapiju, no neke stvari možemo napraviti i sami. Vremenom smo, naime, naučile da se ne možemo oslanjati samo na pomoć kemije. Višak hormona štitnjače ometa koncentraciju, a manjak pamćenje. Stres i manjak sna dodatno će iscrpiti štitnjaču.

Vježbanje mozga jednako je važno kao i tjelesna aktivnost, pa stručnjaci predlažu učenje nekog stranog jezika, sviranje glazbenog instrumenta, čitanje zanimljivih knjiga, rješavanje zagonetki, križaljki pa čak gledanje tv kvizova. Uslijed preopterećenosti informacijama koje nas obasipaju odasvud, ljudi sve češće primjećuju da ih pamćenje povremeno izdaje.

Neke pacijentice su poremećaj u radu štitnjače otkrile upravo zbog problema s pamćenjem.

Liječnici navode i da je pogrešno probleme s pamćenjem automatski pripisivati menopauzi jer je u većini slučajeva ipak “krivac” štitna žlijezda. Kao što svakodnevno ponavljanje vježbi u teretani ili trčanje jačaju određene mišićne skupine, tako će psihičke vježbe ojačati i poboljšati kognitivne funkcije tijekom vremena.

Donosimo vam stoga par jednostavnih savjeta za poboljšanje memorije. Novi mentalni sport broj jedan je prakticiranje kombiniranja kretanja s vježbama pamćenja, što možete raditi na sljedeći način: za vrijeme šetnje uočavajte pojedinačne vlati trave, dok istovremeno unazad izgovarate neku podužu riječ. Samo 10 minuta ove vježbe dnevno osjetno poboljšava koncentraciju i moć opažanja. Istraživanja su pokazala da mirise obično povezujemo sa sjećanjima.

A ako isti miris udišete tijekom učenja i tijekom spavanja neposredno nakon učenja, naučeno gradivo ćete zapamtiti daleko bolje. Zbog toga stavite pak kapi istog eteričnog ulja na svoj radni stol, ali i pokraj kreveta u spavaćoj sobi. Istraživanje japanskih znanstvenika pokazalo da žvakanje može spriječiti gubitak pamćenja. MRI skeniranja mozga pokazala su da kretnje čeljusti pojačavaju signale u hipokampusu, dijelu mozga zaduženom za pamćenje.

Žvakanje također smanjuje stres koji je jedan od najvećih neprijatelja memorije. Vježbanje mozga jednako je važno, ako ne i važnije od tjelesne aktivnosti.

Stoga vam predlažemo, ma koliko teško bilo, učenje nekog stranog jezika, sviranje glazbenog instrumenta, čitanje zanimljivih knjiga, rješavanje zagonetki, križaljki pa čak gledanje tv kvizova.

Metode relaksacije kao što su meditacija, joga, slušanje ugodne glazbe i masaža pokazuju odlične rezultate ne samo kod smanjivanja stresa, već i kod poboljšanja pamćenja.

Što se tiče hrane jedite namirnice bogate vitaminom C te barem dva puta tjednu plavu ribu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama koja poboljšavaju funkcije mozga. I na kraju savjet za samce. Budite u braku ili barem u vezi jer su razvedeni, samci i udovci izloženi većem riziku od Alzheimerove bolesti.

Izvor: štitnjača.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *