full screen background image

“Karadžića je zlostavljala njegova žena, štiklom ga je… “

--

Sarajevski pjesnik crnogorskog porijekla Marko Vešović govorio je danas za Radiosarajevo.ba, istaknuvši da je doživotna kazna zatvora za Radovana Karadžića istovremeno smrtna presuda za legendu o njemu.

Vešović i Karadžić su u mladosti bili prijatelji, a veže ih i višestruko kumstvo.

Međutim, Marko je ostao u opkoljenom Sarajevu, te je ubitačno kritizirao i demaskirao politiku prvog predsjednika Republike Srpske i sva njegova nedjela.

Budući je Vešović dobro poznavao Karadžića, uvijek se čudio preobraženju tog do tada mlakog čovjeka u krvoloka.

O tome je Vešović govorio u filmu „Život i priključenije Radovana Karadžića“

“Ima jedan razgovor sa Karadžićem gdje on sa nekim od svojih komandanata razgovara i on mu kaže: ‘Neće Srbi da uzmu puške’ A on kaže: ‘Pa streljaj ih, pička im materina!’. Ja to nikada neću zaboraviti”, govorio je Vešović, te se zapitao:

“Kako može onaj mlakonja kojeg je zlostavljala njegova vlastita žena, ne samo predamnom, pred desetinama njegovih prijatelja, štiklom ga u nogu pred nama. Kako se taj mlakonja preobrazio odjedanput u čovjeka koji kaže ‘streljaj ga?’ Meni je bilo zaprepašćenje kako je ta pihtija od čovjeka postala krvolok”.

Radovan Karadžić osuđen je danas na doživotnu kaznu zatvora. Karadžić je KRIV za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Konačna je ovo i pravosnažna presuda Haaškog tribunala koja je zločincu izrečena sedam godina nakon početka suđenja.

Izvor: bhdijaspora.net
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *