full screen background image

KOMENTAR DANA: Od svih mogućih EU standarda, oni izabraliistospolne brakove

--

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina teži ulasku u EU, želi biti dio te zajednice, europske „obitelji“ država koje svim građanima i našim političarima koji su za to, predstavljaju jedno uređenije društvo temeljeno na sveopćoj jednakosti ali i bogatstvu u različitosti, jednu tržišnu ekonomiju gdje uspijevaju sposobni, društvo sa vladavinom prava, tamo u brojnim fondovima leže sredstva koja dobivaju inovativni i kreativni, tamo nema nedodirljivih, svi su isti, tamo je, na kraju, i krajnji cilj brojnih migranata, znaju oni gdje idu.

Bosna i Hercegovina dobila je Upitnik Europske komisije sa pitanjima koja su zapravo uvjeti koji kažu što sve treba ispuniti da bi jedna država uopće mogla pregovarati o ulasku u tu „eldorado“ zajednicu, da bi postala zemlja kandidat. Radi se o tisućama pitanja i uvjeta, odredbi, zakona, pravila, poglavlja. Govori se o zakonima o sprječavanju kriminala i korupcije, sive ekonomije, o socijalnim pitanjima, ljudskim pravima, kažnjavanjima nezastarjelih zločina, o zakonima koji moraju dozvoliti tržišnu utakmicu, o bankama, ma o svemu što možete zamisliti, govori se u Upitniku EK-e. Jer, ne može EU primiti baš svakoga u svoje društvo. A ako i postoji netko, neka država naravno, koju poradi vlastitih interesa i vlastitog konkurentskog okruženja EU želi što prije u svojim granicama, da bi se to s pravom nazvao teritorij EU-a sa svim tim pravima i pravilima,i ta država mora proći svojevrsno retuširanje da bi pristupila društvu, kao nekada Rumunjska i Bugarska, radi južnog plinovoda.

I od svih mogućih načina da se približi cijenjenom društvu, ovo naše je izabralo prihvaćanje zahtjeva za legalizaciju brakova istog spola. I to Federacija je to napravila. Potvrdio je Fadil Novalić da ovime slijedi put Europske unije, kao da će Federacija ući u nju. „Na putu smo EU. Sve što na tom putu susretnemo mi akceptiramo kao potrebu“, više puta citirana je izjava premijera.

Ovime se, naime, izjednačavaju prava koja imaju bračni i izvanbračni partneri suprotnog spola sa onima istog spola, a ta prava su brojna, više od tisuću njih, kako navode iz SOC-a (Sarajevski otvoreni centar), a uključuju i pitanja zdravstvenog osiguranja, nasljeđivanja imovine nakon smrti partnera i brojna druga koja imaju supružnici i izvanbračne zajednice suprotnog spola.

Bosna i Hercegovina odnosno Federacija na ovaj način pokazuje da je, prema željama onih koji žele odvojiti vjeru i vlast na zemlji, sekularna država. Nikakvi referendumi ne postoje kada se radi o ovakvoj i sličnim velikim stvarima i pitanjima. Ne pita se ništa ni kršćanske ni islamsku zajednicu. Barem nismo čuli rasprave, nismo vidjeli nikakve prosvjede ni prosvjedne note, EU je u pitanju pa ćemo to ubrzati. Ma, kada su mogle Irska i Španjolska, možemo i mi.I nećemo previše o konkretnoj stvari da nas ne bi prozvalo šovinistima.

Ovdje se radi o čistom preuveličavanju vrijednosti vlasti. Naime, kada kažemo da je vlast od svih mogućih pravaca približavanju EU, izabrala onaj na kojem je legalizacija istospolnih brakova, ne idemo u prvom planu putom netolerancije prema takvima, već nas zapanjuje činjenica kako na velika zvona premijer objavljuje da smo „na putu EU i sve što na tom putu susretnemo mi akceptiramo kao potrebu“.

Je li stvarno, premijeru? Je li baš sve akceptirano na tom putu približavanja EU i vrijednostima koje ta zajednica država baštini? Gdje su ostale odredbe iz Upitnika koje treba prihvatiti i odraditi? Gdje je borba protiv visokog kriminala i korupcije, nepotizma o kojem premijer ima nešto više saznanja iz prve ruke i slično.

Ova država i entitet u njoj su na put Europske unije svojom (ne)sposobnošću poslali brojne njene stanovnike kojima pri pakiranju kofera sigurno nije palo na pamet: „Ma, odoh ja tamo jer su tamo legalizirani istospolni brakovi.“ Ne, oni su otišli tamo jer je ovdje legalizirana pljačka i nemar vlasti prema socijalno-ekonomskim parametrima koji su ne pri europskom, nego pri svjetskom dnu, odnosno pri vrhu smo ljestvica na kojoj su pokazatelji manjkavosti zakonske uređenosti države i njenog ekonomskog razvoja.

Stoga, korištenje legalizacije istospolnih brakova kao pokazatelja da ovo društvo ide naprijed, ka približavanju EU standardima, je jedan običan spin i jeftina, dobro, ne baš jeftina jer nešto i financijski košta, ali uglavnom prilika da bi se ovo društvo pokazalo naprednim. A kako? Tako da velike odluke donosi samostalno bez savjetovanja i rasprave sa drugim segmentima društva koji bi imali o svemu nešto reći. Prije svega spomenute vjerske zajednice, ali i svi građani.

Izvor: dnevno.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *