full screen background image

KOMŠIĆ OŠTRO KONTRA PLENKOVIĆA: „Gura se nos tamo gdje ne bi trebalo, ovo su naši izbori, ako mu se rezultati ne sviđaju to je njegov problem, a Dodik…“

--

Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je sinoć da se predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković na neprimjeren način miješa u unutarnje stvari BiH kada komentira ishod općih izbora.

 

Gostujućo u programu Federalne Televizije Komšić je prvi put nakon što je dobio povjerenje birača za novi, treći mandat u državnom vrhu kazao da su reagiranja na njegovu pobjedu poput Plenkovićevog potpuno neprimjerena.

 

“Nikad si ne bih dao pravo komentirati rezultate izbora u drugoj zemlji, no kod nas postaje uobičajeno da se gura nos tamo gdje ne bi trebalo”, kazao je Komšić.

 

Poslao je upozorenje hrvatskom premijeru da bi trebao biti odmjereniji u svojim izjavama i voditi računa kako bi se to moglo odraziti na buduću međudržavnu suradnju.

 

“Plenković nema ništa s ovim. Ovo su naši izbori”, kazao je Komšić uz ocjenu da je to što mu se rezultati izbora u BiH ne sviđaju problem hrvatskog premijera, a ne BiH.

 

Susjednim državama, izjavio je Komšić, jasno se mora reći gdje su granice BiH, ali i granice pristojnog ponašanja, a njihovo miješanje u unutarnje poslove BiH samo će poticati “tvrđa” stajališta u BiH, barem na razini šefova država.

 

 

Komentirajući moguću tužbu protiv Hrvatske pred međunarodnim sudovima zbog gradnje Pelješkog mosta Komšić je potvrdio da to ostaje opcija.

 

“Ako Hrvatska bude inzistirala na gradnji mosta neće nam preostati ništa drugo osim tužbe Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu”, kazao je Komšić optuživši Hrvatsku da je “bespotrebno nastupila agresivno prema BiH”.

 

“Hrvatska je bila obavezna pitati BiH što i kako”, kazao je Komšić.

Ustvrdio je da je Predsjedništvo BiH još 2007. odlučilo da Hrvatska ne može graditi most bez definiranja granice na moru i to stajalište nikada nije promijenjeno.

 

Očekuje da na zaštiti interesa BiH na isti način djeluje i Milorad Dodik, odnosno da on ne bude taj koji će štititi interese Hrvatske, a ne BiH.

 

Komentirajući Dodikov izbor u Predsjedništvo BiH kao i njegovu najavu da u sjedište državnog vrha u Sarajevu neće ući ako ondje ne bude zastava Republike Srpske, Komšić je kazao da nema ništa protiv da Dodik u svom uredu drži kakvu hoće zastavu no bitno je to da se odluke u Predsjedništvu BiH donose konsenzusom, a ukoliko to netko opstruira, kako je najavio, “obit će mu se o glavu”.

 

“Ne znam kako će Dodik raditi i to ćemo tek vidjeti no u Predsjedništvu BiH ste „osuđeni na kompromis“ ukoliko želite da nešto operativno prođe”, kazao je Komšić gostujući na Federalnoj TV.

 

Izvor: (SB)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *