full screen background image

Ljubić: Pet “bošnjačkih” stranaka izvelo entitetski udar

--

Pokušaj provedbe presude Ustavnog suda glede izmjene Izbornog zakona na entitetskoj razini i u entitetskom parlamentu je čin derogiranja i nepoštovanja Ustavnog suda BiH i Ustava BiH, kazao je Ljubić

Nakon zasjedanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić ustvrdio je kako jeusvajanje Prijedloga o iozbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH od strane Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH “udar i na Europski put BiH jer je osnovni uvjet koji jedna država mora zadovoljiti za pridruživanje u EU, vladavina prava”.

– Pet bošnjačkih stranaka je suprotno presudi Ustavnoga suda BiH i suprotno Ustavu BiH pokušalo presudu u slučaju ‘Ljubić’ riješiti u Parlamentu FBiH. Iz presude je vidljivo da je Parlamentarna skupština BiH jedina institucija koja ima ustavne ovlasti po “mojoj” apelaciji – objasnio je Ljubić.

“Pokušaj provedbe presude Ustavnoga suda BiH glede izmjene izbornoga zakona na entitetskoj razini i u entitetskom parlamentu” je, po Ljubićevim riječima, “čin derogiranja i nepoštivanja ustavnoga suda BiH i Ustava BiH”.

– Stavljajući entitet iznad države, etnitetski parlament iznad državnoga parlamenta i entitetski zakon iznad državnoga zakona, ovih pet bošnjačkih stranaka su prijedlogom ovoga zakona o tzv. izbornim jedinicama izvele entitetski udar na državu i uspostavu ustavno pravnog poretka BiH – ustvrdio je Ljubić.

Dodao je da će se Glavno vijeće HNS-a u široj formi oglasiti otvorenim pismom kako mjerodavnim političkim institucija u BiH tako i međunarodnoj zajednici kako bi ih se upozorilo na opasnosti koje prijete BiH u svezi s tim usvajanjem zakona.

Uvjerenja je kako će međunarodna zajednica iskoristiti svoj mandat u BiH i preko EU biti kvalitetan medijator da se dođe do izmjene izbornoga zakona, napominjući kako se one mogu dogoditi samo u parlamentarnoj skupštini BiH.

Član Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak izrazio je uvjerenje kako spomenuti zakon neće proći na Domu naroda parlamenta FBiH, prenosi Fena

– To su pitanja od vitalnog interesa, posebno za hrvatski narod. Postavlja se pitanje šta dalje, ovo moramo riješiti. Kako ćemo nakon provedbe izbora formirati vlast, poručio je Čolak.

Podsjećamo, na prijedlog SDA, SBB, DF, SDP i Naše stranke ranije je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izglasan Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

 

Izvor: oslobodjenje.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *