full screen background image

Mozak pati zbog štitaste žlezde

--

Pacijenti s viškom hormona su nesrećni, rasplaču se i kad im neko kaže “dobar dan”, a oni sa manjkom hormona imaju “rupe” u memoriji.

ONI koji imaju višak tiroidnih hormona veoma su nesrećni, neraspoloženi, pa i pomalo manični. Njih prepoznajemo čim uđu u ordinaciju: kako im kažete “dobar dan”, oni se rasplaču. Nasuprot njima, pacijenti s manjkom tiroidnih hormona loše misle, imaju problema sa koncentracijom i, uopšte, ne funkcionišu kako treba – kaže, u intervjuu za “Večernje novosti”, profesor dr Miloš Žarković, internista endokrinolog iz Instituta za endokrinologiju u Kliničkom centru Srbije.

On objašnjava da su ovi simptomi možda i najznačajniji znaci poremećaja u radu tireoidnih hormona i da svaki poremećaj u radu štitaste žlezde značajno utiče na rad mozga.

– Višak hormona tiroidne žlezde lakše se prepoznaje, dok je malo teže identifikovati simptome kod hipotireoze, odnosno kod manjka hormona štitaste žlezde – kaže profesor Žarković.

Kako se hipotireoza odražava na mentalno zdravlje?

– Najpre “strada” kratkotrajna memorija – osoba počinje da zaboravlja neke sitnice, gde je šta ostavila, šta je trebalo da uradi… Tek onda se razvijaju veći problemi, kao što je, na primer, mentalna usporenost.

Kako mozak “radi” na hormone štitaste žlezde?

– Kad nema hormona štitaste žlezde, kod ovih pacijenata smanjen je protok krvi kroz mozak. S druge strane, cerebrovaskularna cirkulacija opada jer se smanjuje metabolizam, mozak jednostavno manje radi.

 

Izvor: novosti.rs

loading...Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *