full screen background image

NAJVEĆA ODGOVORNOST: “Mir u BiH zavisi od toga hoće li FBiH odgovoriti na…”

--

“… militarizaciju MUP RS-a”

Vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se raspravljati o sigurnosnoj situaciji, „s akcentom na utvrđivanje policijskih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine“, svi parlamentarci u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta moraju pristupiti sa najvećom odgovornošću, jer je vlast drugog entiteta u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, do sada otišla najdalje u narušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i destabilizaciji mira u Bosni i Hercegovini od završetka rata 1995. godine, stvaranjem pravnih pretpostavki za uvođenje rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Saopćio je to juče predsjednik GS-a i zastupnik u Federalnom parlamentu Nihad Čolpa.

Predsjedavajući Parlamenta FBiH Elvir Karajbić rekao je da će 13. i 14. maja biti održane tri sjednice Parlamenta, među njima i zasjedanje u vezi sigurnosne situacije, s akcentom na utvrđivanju policijskih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Zbog očuvanja mira u zemlji, Federacija Bosne i Hercegovine mora odlučno i proporcionalno odgovoriti na militarizaciju MUP-a RS, nakon što je i sam Milorad Dodik izjavio da u Republici Srpskoj pravi oružanu silu koja će izaći na administrativnu granicu između Federacije BiH i Republike Srpske, ‘kada za to bude donesena odluka’“, rekao je Čolpa.

Oslanjanje na međunarodnu zajednicu i zaštitu mira i pravnog poretka u Bosni i Hercegovine od strane te međunarodne zajednice građane Bosne i Hercegovine, istakao je predsjednik GS-a, je do sada skupo koštalo mnogo puta, pa je osnaživane vlastitih kapaciteta i donošenje odlučnih i ispravnih poteza jedini način da građanske, demokratske političke snage u Bosni i Hercegovini očuvaju mir, što je i „naša obaveza prema svim građanima koji vape za mirom nakon godina progona i patnje.“

„Mir u Bosni i Hercegovini zavisi isključivo od toga koliko su građanske političke stranke u Bosni i Hercegovini u stanju odgovoriti na izazove fašizacije bosanskohercegovačkog društva koje bez sumnje predvodi SNSD i Milorad Dodik“, rekao je Čolpa.

Vlada Republike Srpske je predložila a Narodna Skupština RS usvojila Nacrt zakona o izmjena Zakona o policiji u RS, koji podrazumijeva uvođenje rezervnog sastava u tom bh. entitetu. Brojne domaće i međunarodne organizacije osudile su takva porez u Republici Srpskoj, ocjenjujući to kao destabilizaciju mira u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik GS-a i Federalni zastupnik Nihad Čolpa zbog toga je inicirao vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH kako bi se, kako je rekao, na demokratski način pronašao odgovor na postupke vlasti RS-a.

Izvor: (NAP) 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *