full screen background image

NASA-ina Letjelica Voyager 2 napustila Sunčev sistem i krenula prema Ortovom oblaku do kojeg će stići za 300 godina. U sebi nosi zlatu ploču..

--

 

Kako je NASA ranije objavila a posle obrade podataka sa 3 aparata koja se nalaze na samoj sondi 05.11.2018. godine Voyager 2 je postao drugi predmet napravljen ljudskom rukom koji je izašao iz Heliosfere tj. ušao u međuzvjezdani prostor.

Ovaj zaključak je iznesen nakon obrade podataka koje su prikupili sistemi (PLS, MAG, CRS, LECP) namjenjeni za prikupljanje i obradu podataka vezanih za čestice plazme za koju se često kaže da predstavlja četvrto agregatno stanje.

Kako je jedan senzor (PLS) otkazao još 1980. godine na Voyageru 1 druga sonda u međuzvjezdanom prostoru će pružiti više podataka koje prva sonda nije bila u stanju da prikupi.

Voyager 2 je lansiran 20.08.1977. godine, 16 dana prije identične sonde Voyager 1 koja je zbog svoje veće brzine koju je prikupila rotacijom oko drugih nebeskih tijela napustila Sunčev sistem 2013. godine.

Voyager 2 se trenutno nalazi na oko 18 milijardi kilometara od Zemlje, a informacijama koje putuju brzinom svjetlosti potrebno je oko 16,5 časova da stignu do Zemlje, dok bi istom brzinom za razdaljinu od Zemlje do Sunca bilo potrebno nešto više od 8,5 minuta.

Originalna misija Voyagera se sastojala od bliskog prolaska pored Jupitera i Saturna što je zbog neočekivanog životnog vijeka sonde prošireno na još dvije planete Uran i Neptun.

Sonde komuniciraju pomoću nasine mreže za daleke svemirske komunikacije (DSN network).

Svaka od ove dvije sonde nosi po jednu zlatnu ploču na kojoj se nalaze podaci o planeti Zemlji i čovječanstvu, uključujući i pozdrave snimljene na 55 jezika među kojima se nalazi i srpsko-hrvatski (0:03:22).

Obje sonde nastavljaju svoju misiju a to je prolazak kroz Ortov oblak do kojeg će Voyager 2 stići za 300 godina a koji se nalazi na četvrtini udaljenosti od Proksime Kentauri, zvijezde najbliže Suncu, a za sam prolazak kroz ovaj oblak biće potrebno oko 30 000 godina.

Sonde se napajaju pomoću radioizotopnog termoelektričnog generatora (RTG) koji toplotu pretvara u električnu energiju pri čemu se stvara manja količina energije tako da se određeni sistemi periodično pale i gase radi uštede energije.

Komentator(ica) VasilisaPremudra: Također, eventualnom svemirskom auditoriju prezentiran je i dašak Balkana, te fenomen hajdučije kroz pjesmu Valije Balkanske koju nosi Voyager.

Izvor: logicno.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *