full screen background image

Naučnici ostali zatečeni: Iskopan čudesni meteorit od 477 kg u Francuskoj koji je pao prije 55.000 godina. U njemu su pronašli…

Iako je mjesto Saint-Aubin u Aubeu već dugo poznato po meteoritima na svom tlu, otkrića ostvarena od ožujka do listopada 2018. oduzimaju dah. Među novim otkrivenim meteoritima je i blok-čudovište od 477 kg, najveći meteor pronađen u Francuskoj.

Skriveni jedan metar pod zemljom već 55.000 godina na eliptičnom području 1100 x 900 metara, meteoriti su, zahvaljujući znanstvenicima, konačno ugledali svjetlost dana. Ukupna težina iskopanih meteorita iznosi blizu 7 tona. Treba napomenuti da je mjesto odavno poznato po meteoritima. Već 1968. godine na istom mjestu je otkriven prvi meteorit.

Istraživanje pomoću novih još ne komercijaliziranih detektora, 3. listopada ove godine omogućila su pronalazak i iskopavanje najvećeg od 123 meteorita težine 477 kg.

Željezo, nikal, kobalt i fosfor, tvore ovaj čudesni meteorit. Kemijskom analizom Emmanuela Dransarta, 88% meteorita čini željezo, a ostalih 11,8% nikal, kobalt i fosfor. Radi se o interesantnom otkriću zbog kojeg će jedan dio meteorita biti prebačen u Prirodno-povijesni nacionalni muzej, koji već posjeduje najveću i najljepšu kolekciju meteorita na svijetu.

Izvor: logicno.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *