full screen background image

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Superbakterija otporna na sve antibiotike širi se bolnicama širom svijeta

--

Superbakterija ot bad word a na sve poznate antibiotike širi se bolnicama diljem svijeta, upozoravaju australski naučnici. Naučnici sa Univerziteta u Melbourneu otkrili su tri vrste ot bad word ih bakterija u uzorcima iz deset zemalja, uključujući sojeve u Evropi koji su ot bad word i na sve lijekove trenutačno raspoložive na tržištu.

“Počeli smo u Australiji, ali smo proširili istraživanje i otkrili je u mnogim zemljama i u brojnim ustanovama diljem svijeta”, kaže Joseph Howden, voditelj mikrobiološkog laboratorija univerziteta.

Bakterija znana kao Staphylococcus epidermidis povezana je s poznatijom i smrtonosnijom MRSA-om.

Može se prirodno pronaći na ljudskoj koži, a najčešće se njome inficiraju starije osobe ili pacijenti s protetskim implantatima poput katetera ili umjetnih zglobova.

“Može biti smrtonosna, ali obično u pacijenata koji su već teško bolesni ili su na bolničkom liječenju. Teško ju je pobijediti i infekcije mogu biti teške”, napominje Howden.

Njegov tim proučavao je stotine uzoraka S. epidermisa iz 78 svjetskih bolnica i otkrio sojeve koji su s malim izmjenama u svojoj DNK postali ot bad word i na dva najčešća antibiotika kojima se liječe bolničke infekcije.

“Ta dva antibiotika nisu slična sastava i ne biste očekivali da će samo jedna mutacija poništiti djelovanje obaju”, dodala je znanstvenica Jean Lee, suautorica istraživanja.

Stručnjaci smatraju da se superbakterija brzo širi zbog pretjerane upotrebe antibiotika na odjelima za intenzivnu skrb, gdje su pacijenti najbolesniji pa se i najjači lijekovi propisuju rutinski.

Svjetska zdravstvena organizacija već dugo upozorava da prekomjerna upotreba antibiotika potiče razvoj ot bad word ih i ubojitih sojeva bakterija.

Howden je kazao da njegova studija, objavljena u časopisu Nature Microbiology, pokazuje potrebu za boljim razumijevanjem načina kako se šire zaraze i koje bi bakterije bolnice trebale “ciljati”.

“S obzirom na sve bakterije u bolnicama, nema nikakve sumnje da je ot bad word ost na antibiotike jedna od najvećih opasnosti u bolničkom liječenju diljem svijeta”, naglasio je.

 

Izvor: SB
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *