full screen background image

NOVI AMERIČKI ZAPOVJEDNIK U AFGANISTANU PRIZNAO: “Talibane ne možemo vojno poraziti”. Evo i zašto..

--

Američki zapovjednik u Afganistanu je u intervjuu za NBC News priznao neuspjeh u ratu protiv talibana, kako SAD tamo ne mogu vojno pobijediti i poziva na političko rješenje sukoba u pregovorima s talibanima.Prošlo je 17 godina, nedugo nakon “9/11”, od kada su američke trupe u Afganistanu. Navodni cilj uništavanja talibana nije ostvaren. Naprotiv, lokalne islamske milicije se sada čina jačima nego ikad, a tu su i gnijezda terorista “Islamske države”, koja su formirana nakon uspona ove terorističke organizacije, projekta kojeg su CIA i američke službe, uz obilatu financijsku pomoć saudijske Arabije i Katara, stvorile od najekstremnijih elemenata Al-Qaede u Iraku.

U svom intervjuu za NBC News prošlog tjedna je američki general Austin Scott Miller dao prvu javnu izjavu nakon što je u runu preuzeo nadzor nad američkim operacijama u Afganistanu.

Po mnogima je šokirao javnost svojim iskrenim uvjerenjem da SAD nisu ostavile vojnu pobjedu u Afganistanu i do mira je moguće doći samo putem izravnog sudjelovanja u pregovorima talibana, ekstremističke islamističke skupine koju

koju američke snage žele poraziti još od invazije na zemlju 2001. godine.

“To neće biti vojno osvojeno. Ovdje ostaje političko rješenje”, rekao je general Miller iz glavnog sjedišta zapovjedništva operacije “Resolute Support” u Kabulu.

“Mislim da su talibani shvatili da ne mogu vojno pobijediti. Dakle, ako u nekom trenutku otkrijete da ni vi ne možete vojno pobijediti, a nastavljate se boriti, ljudi će se pitati zašto. Stoga mislim da je sada vrijeme za politički rad na rješavanju ovog sukoba”, rekao je američki general.

“Mi smo zauzeli više napadački stav i nećemo čekati talibane da nas napadnu. Dakle, to je prilagodba koju smo ranije napravili. Morali smo to učiniti zbog velikog broja žrtava koje smo pretrpjeli”, dodao je general Austin Scott Miller.

Ovog ljeta su se dužnosnici američkog State Departmenta sastali s talibanskim čelnicima u Kataru, kako bi razmotrili lokalni i regionalni prekid vatre i kraj rata. Međutim, razgovori nisu dali značajan rezultat, jer talibani kontroliraju više teritorija nego ikada u posljednjih nekoliko godina.

Ovi kontroverzni i mutni pregovori dolaze u vrijeme kada su Sjedinjene Države priznale da su za rat protiv talibana potrošile više od 840 milijardi dolara, iako se prema drugim izvorima, koji u izračun uzimaju i neizravne troškove, ta brojka penje na 1000 milijardi dolara.

Samo za ovu godinu je Pentagon za vojne operacije u inozemstvu dobio 45 milijardi dolara, od čega je najviše potrošeno u Afganistanu, Iraku i Siriji, stoga stvarne troškove ovog rata nikada nećemo saznati.

Američka kampanja sve više postaje financijski neisplativa, tako da se moraju pronaći druga rješenja.

“Naravno, osjećam se prisiljen postaviti temelje za političko rješenje. Pa s ove točke gledišta osjećam pritisak”, izjavio je general Miller za NBC.

“Ovo je moj zadnji posao kao vojnika u Afganistanu. Ne mislim da će me ovdje vratiti na drugi položaj. Kad ovaj put odem, želio bih vidjeti mir i razinu jedinstva, te kako napredujemo”, zaključio je američki general.

 

Izvor: (Logicno.com/Nermin N.)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *