full screen background image

NOVI ŠAMAR TURSKE AMERICI: Stigao poziv Rusiji i Iranu da.. VIDEO

--

Turska želi da zajedno sa Rusijom i Iranom kontroliše izlazak američkih snaga iz Sirije, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu televiziji NTV.

SAD se suočavaju sa nekim poteškoćama u procesu povlačenja snaga iz Sirije. Mi želimo da koordiniramo ovaj proces sa Rusijom i Iranom, sa kojima je uspostavljena saradnja u okviru astanskog procesa. Važno je da terorističke organizacije ne zauzmu oslobođena mjesta (nakon povlačenja SAD)“, rekao je Čavušoglu.

Zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je ranije da će Rusija i SAD uskoro razgovarati o Siriji.On je istakao da je Sirija veoma važna u svim aspektima, uključujući rekonstrukciju i izbjeglice — probleme koje, kako kaže, SAD izbjegavaju.

On je skeptičan da će SAD u potpunosti povući svoju vojsku iz Sirije.

„Na povlačenje američkih snaga iz Sirije uticaće razni faktori u budućnosti… Mislim da pristalice nelegalnog američkog vojnog prisustva u Siriji imaju jaku poziciju u Vašingtonu… Ne mogu da zamislim da će SAD u potpunosti i ođednom povući vojsku iz Sirije s obzirom na neobuzdanu potrebu Vašingtona za globalnom dominacijom i željom da budu prisutni svuda i riješavaju probleme na svoj način. Volio bih da griješim“, izjavio je Rjabkov.

Podsjetimo, američka vojska trenutno ima nešto više od 2.000 vojnika na teritoriji Sirije.

Ranije je televizija En-Bi-Si saopštila da bi Sjedinjene Američke Države mogle da ostave dio vojske na jugu Sirije na neograničen rok, uprkos odluci predsjednika da potpuno povuče američke trupe iz ove arapske zemlje.

Izvor: rs.sputniknews. com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *