full screen background image

NOVI SKANDAL TRESE HRVATSKU: Kolinda Grabar-Kitarović posjetu Bosni i Hercegovini proglasila DRŽAVNOM TAJNOM!

--

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, sada je i svoj službeni put Bosni i Hercegovini, u svibnju ove godine, proglasila službenom odnosno državnom tajnom!

Dario Juričan, autor dokumentarnih filmova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli koji sada priprema film o višestrukom Uskočkom optuženiku Milanu Bandiću, upitao je predsjednicu što je točno radila u Bosni i Hercegovini od 14. do 16 svibnja ove godine tijekom službenog državničkog posjeta.

 

Prema službenim podacima Grabar Kitarović posjetila je susjednu zemlju kako bi bila nazočna otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu, a sastala se i Draganom Čovićem, hrvatskim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine. Juričan je tražio preslik putnog naloga predsjednice da bi utvrdio s kim se predsjednica još eventualno susrela te je li posjetila još neko od mjesta u BiH. No, dobio je odbijenicu.

 

“Putni nalozi predsjednice RH klasificirani su stupnjem tajnosti ‘Ograničeno'”, stoji u rješenju Ureda predsjednice u kojem se pozivaju na Zakon o tajnosti podataka.

 

Juričan snima dokumentarac o Milanu Bandiću iz Pogane Vlake

 

“Ured predsjednice RH dužan je voditi računa o potrebi zaštite podataka, kojeg je, kao nadležno tijelo, u propisanom postupku označilo kao klasificirani podatak i za koji je utvrđen stupanj tajnosti, a koji s obzirom na svoj sadržaj ima važnost povjerljivosti i cjelovitosti za svog vlasnika, a osobito u odnosu na štetu po zaštićene vrijednosti koja bi mogla nastati u slučaju njegovog neovlaštenog otkrivanja”, stoji u rješenju koje je dobio Juričan.

 

alt

 

Povjerenica za informiranje RH, već je presudila da Ured predsjednice nema pravo proglašavati putne naloge službenom tajnom

 

Juričan s druge strane ne želi potvrditi a ni demantirati kako je istraživanje o predsjedničkom posjetu BiH vezano uz pripremu dokumentarca o Milanu Bandiću. Podsjetimo, Bandić je iz Pogane Vlake, u kojoj je majci sagradio “najveću kuću u selu”, a gdje povremeno boravi i šalje meso po službenim vozačima Grada Zagreba.

 

 

Izvor: (SB / Index)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *