full screen background image

Objavljen video kako Izraelci hapse i zlostavljaju palestinsku djecu! Ovo ni nacisti nisu radili!

--

18. 05. 2018. u 22:31:00 Radiosarajevo.ba
Izrael je uhapsio 1.467 maloljetnih Palestinaca u 2017. godini. Svake godine na izraelskim sudovima bude procesuirano njih 500 do 700.

Prema izraelskom vojnom zakonu koji se provodi na Zapadnoj obali uhapšeni mogu biti i 12-godišnjaci. Kazna za bacanje kamenja je i do 20 godina zatvora. Djeca se često hapse u noćnim racijama.

Djeca se pri hapšenju često zlostavljaju, vežu lisicama i vežu im se oči.

Po izraelskim vojnim pravilima roditelji bi trebali znati gdje im odvode djecu, djeca bi trebala imati advokata i ispitivanje bi moralo biti snimljeno, ali većina roditelja ne zna gdje im djeca idu, većina djece ne vide advokata prije suđenja i ispitivanja se rijetko snimaju.

Tokom ispitivanja, djeci se uskraćuje hrana, voda i toalet i većina ih je fizički i verbalno zlostavljana, prenosi Al Jazeera.

Između saslušanja djeca su smještena u zatočeničkim centrima, a neki budu i u samici.

Prema jednom izvještaju 19 posto djece drži se u samici po 12 dana u prosjeku. Mnoga djeca potpisuju priznanja koja i ne razumiju.

Djeca od 16 i 17 godina procesuiraju se kao odrasli. Dvije trećine zatvora u kojima maloljetnici služe kaznu su na izraelskoj teritoriji, zbog čega ih porodica teško posjećuje, jer moraju dobiti dozvolu za ulazak čije izdavanje traje mjesecima.

Izvor: koktel.org
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *