full screen background image

OBRATITE PAŽNJU! Ovi opasni simptomi pokazuju da imate sindrom propusnih crijeva

--

Imate li problema sa sindromom propustiljivih crijeva? Digestivni trakt svakog čovjeka može biti epicentar raznih drugih tegoba, stoga vam predstavljamo znake na koje morate obratiti pažnju kako biste izbjegli teška oboljenja ili operaciju

Šta je to sindrom propusnih crijeva?

Sindrom propusnih crijeva je zdravstveno stanje koje karakteriše propustljivi crijevni zid koji omogućava da razne materije prodru u tijelo. Nesvarena hrana, mikrobi, toksini su samo neki od materijala koji mogu dospjeti u tijelo. Ove materije bi trebalo da se nalaze unutar gastrointestinalnog trakta, ali kada nisu u njemu, mogu izazvati razne poremećaje. Smatra se da propustljiva crijeva mogu uzrokovati Kronovu bolest, celijakiju, reumatoidni artritis, dijabetes tipa 1 i 2, sindrom nemirnih crijeva, gojaznost i šizofreniju.

Utječe na debelo crijevo

Kao što možete i pretpostaviti, propustljiva crijeva mogu utjecati na varenje. Ovo se najčešće manifestuje kao inflamatorna bolest crijeva, kao štu su sindrom nemirnih crijeva i ulcerozni kolitis. Takođe se manifestuje i kao alergija ili osjetljivost na određene namirnice, izazivajući bol, nelagodnost i druge probavne probleme.

Utječe na zglobove

Krutost, bolovi i otežano kretanje mogu biti rezultat propustljivih crijeva, pogotovo ukoliko se niste povrijedili ili isteglili nogu ili ruku. Bolovi i na drugim mjestima u tijelu mogu biti uzrokovani propustljivim crijevima.

Utječe na kožu

Vjerovatno na svoj stomak ne gledate kao na mogući uzrok problema sa kožom kao što su ekcemi i psorijaza, ali on može izazvati i ovo. Takođe se može manifestovati kao rozacea ili akne.

Utječe na sinuse

Prehlade koje se ponavljaju i sinusne infekcije mogu biti izazvane propustiljivim crijevima. Ovaj sindrom može oslabiti i vaš imuni sistem, tako da ćete biti osjetljivi na infekcije i prehlade.

Utječe na mozak

Ukoliko nešto nije u redu sa vašim tijelom, to će naravno utjecati i na vaš mozak. Rasulo koje sindrom propustljivih crijeva izaziva utječe i na vaš mozak. Mnogi ljudi prijavljuju osjećaj anksioznosti, depresije i umora.

Posjetite ljekara

Prvenstveno bi trebalo da porazgovarate sa svojim ljekarom, kako biste utvrdili da vaši zdravstveni problemi zapravo ne proizilaze iz nečeg drugog. Postoje posebni testovi kako bi se provjerila crijevna propustljivost, za alergije i netolerantnost na hranu, kao i za nedostatak vitamina i minerala.

Pazite na ishranu

Za mnoge probavne probleme, kao i za propustljiva crijeva kriva je hrana koja dovodi do upale i problema sa crijevnim zidovima. U zavisnosti od osobe, uzročnici mogu da variraju, ali mnogi smatraju gluten, šećer i laktozu kao najtežu hranu. Popularne namirnice koje će vas zaliječiti su čorba od kostiju, sirovi mliječni proizvodi, kiselo povrće i produkti od kokosa.

Ublažite stres

Hronični stres je dio života modernog čovjeka, ali to ne mora utjecati na vaše zdravlje ukoliko znate kako da ga se oslobodite na zdrav način. Stres može da oslabi vaš imunitet, što će izazvati još više problema i još propustljivija crijeva. Pokušajte da meditirate, radite blage vježbe, vodite dnevnik, ili kvalitetno provodite vrijeme sa voljenim osobama.

Uzimajte suplemente

Suplementi su od posebnog značaja ukoliko vam nedostaje neka od važnih hranljivih materija. Razgovarajte sa svojim ljekarom o tome šta bi trebalo da povećate, a šta da promijenite i kako da pronađete dodatak ishrani koji vam može pomoći.

Budite istrajni u svojoj dijeti

Ovo možda neće biti jednostavno, ali je ćete se u budućnosti osjećati bolje. Ključ za održavanje vašeg zdravlja jeste u tome da budete dosljedni. Što znači da ne bi trebalo da se vratite starom načinu ishrane kada simptomi prestanu. Čak i ako nemate sindrom propustljivih crijeva, trebalo bi da vodite računa o svojoj ishrani, jer to utječe na cijelo tijelo i važno je za vaše opšte zdravlje.

fokuzz.com

loading...Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *