full screen background image

ODGOVORILA KOMŠIĆU PA SE IZBLAMIRALA: Kolinda ne zna u kom je svojstvu Hrvatska potpisala Dayton!

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je kritike nekih političara iz BiH da se miješa u unutarnje odnose u našoj zemlji, ističući da je Hrvatska “kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma dužna brinuti se za bosanskohercegovačke Hrvate”.

Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u utorak hrvatsku predsjednicu zbog njene izjave tokom posjete New Yorku da je Hrvatska zabrinuta stanjem na jugoistoku Evrope, uključujući činjenicu da u BiH nisu provedene nužne izmjene izbornog zakona.

Ističući da optužbe za miješanje u unutarnje stvari obično dolaze iz nedemokratskih država, Grabar-Kitarović je istaknula da je Hrvatska jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i dužna je brinuti se za bosanskohercegovačke Hrvate.

“Neću se umoriti u zagovaranju ravnopravnosti svih triju naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata), i ako me optužuju za miješanje u unutarnje stvari BiH”, rekla je.

Međunarodnu zajednicu je pozvala da se više bavi stanjem u BiH “jer samo jedan incident može izazvati nestabilnost cijele regije”.

Da je hrvatskoj predsjednici toliko stalo do bosanskohercegovačkih Hrvata, kako to tvrdi, onda bi bar pročitala temeljne odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma i doznala stvarnu ulogu Hrvate u tom međunarodnom ugovoru. Hrvatka nije jamac kako to tvrdi Grabar -Kitarović, niti je Srbija garant  Daytonskog mirovnog sporazuma, kako to uporno tvrdi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prije nekoliko mjeseci OHR je reagirao na Vučićevu izjavu da je Srbija garant Daytonskog sporazuma i da na temelju toga ima pravo da se miješa u unutrašnje stvari u BiH.

“Potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Savezna Republika Jugoslavija, čija je Srbija pravna sljednica, preuzela je određene obaveze. Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine.

Sporazum su potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska. Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci.” 

Iz ovog je stava jasno da je Srbija, kao i Hrvatska, samo potpisnica Dejtonskog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na BIH. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi „garanta“  sporazuma”.

Isti odgovor OHR treba uputiti i Zagrebu povodom Kolindine tvrdnje da je Hrvataka jamac Daytonskog sporazuma.

 

Izvor: slobodna-bosna.ba

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *