full screen background image

OGROMAN KORAK: Naučnici mozak svinje vratili u život nakon smrti, mogu li i ljudski?

--

Naučnici su zahvaljujući BrainEx sistemu postigli ogroman uspjeh

Skupina naučnika pod vodstvom profesora Nenada Šestana s američkog Sveučilišta Yale razvila je BrainEx. Riječ je o sistemu koji može zaštiti mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti, javljaju večeras svjetski mediji.

Zahvaljujući BrainExu, neke funkcije u svinjskom mozgu ostale su sačuvane i satima nakon smrti, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature.

Tijekom eksperimenta, naučnici su mozgove nekoliko svinja na sistem koji je u njih pumpao tekućinu koja je predstavljala zamjenu za krv. Mozgu su tako uspjeli vratiti neke osnovne funkcije, ali životinjama ipak nisu vratili svijest.

“Kroz ovu studiju došli smo do dva glavna zaključka. Prvo, veliki mozak sisavca ima mogućnost povratka cirkulacije i nekih molekularnih i staničnih funkcija nekoliko sati nakon smrti. Naši rezultati ukazuju na to da je smrt stanica i organa proces koji se odvija postupno kroz vrijeme, odnosno nije jedan događaj”, pojasnio je Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, genetike, komparativne medicine i psihijatrije na Yaleu za Jutarnji list.

“Drugo, ovo je novi model u istraživanju mozga i potencijalno drugih organa nakon smrti. Primjenom ove tehnologije potencijalno bismo mogli osmisliti nove terapije za moždani udar i druge bolesti u kojima stanice ljudskog mozga umiru. Međutim, trebamo biti vrlo oprezni, a ne senzacionalni, u interpretaciji naše studije, jer mi još nismo ni blizu te moguće primjene”, dodao je Šestan.

Naučnici ističu i kako je važna temeljita rasprava o tome treba li ovu tehnologiju primijeniti na ljudskom mozgu.

“Ako se potencijalno jednog dana primijeni na ljudskom mozgu, onda to treba učiniti po strogim etičkim standardima i pod nadzorom”, kaže Šestan.

Izvor: SB
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *