full screen background image

OPASNO SE ZAKUHALO NA ISTOKU: Jemen optužio Emirate da su iskrcali vojsku na njihovoj teritoriji…

--

Jemenska vlada optužila je Ujedinjene Arapske Emirate da su ovaj tjedan na udaljeni jemenski otok u Arapskom moru poslali oko stotinu separatističkih vojnika, što je pogoršalo odnose između tih nominalnih saveznika u jemenskom ratu..

UAE je jedna od arapskih država koja se službeno bori na strani međunarodno priznate jemenske vlade protiv Hutija, savenika Irana koji kontroliraju prijestolnicu.

No Emirati imaju napet odnos s jemenskom vladom i regrutirali su tisuće boraca iz pokreta južnih separatista koji su se sukobljavali s njezinim trupama.

Jemenski dužnosnici tvrde kako se u ponedjeljak oko 100 separatističkih boraca u civilnoj odjeći iskrcalo s plovila emiratske mornarice na Socotru, glavni otok u rijetko naseljenom arhipelagu na Arapskom moru. Emirati odbacuju te tvrdnje.

Otok je dio Jemena, no bliži je afričkoj obali nego jemenskom kopnu. Zbog svoje jedinstvene flore i faune pod zaštitom je UNESCO-a.

Ovo nije prvi put da vlada jemenskog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, smještena u južnom lučkom gradu Adenu, optužuje UAE da šalje vojsku na Socotru, otok za koji tvrde da Emirati svojataju, javlja Hina.

Izvor: SB
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *