full screen background image

Oslobađanje se nastavlja: Sirijska vojska ušla u Manbidž prvi put poslije nekoliko godina! (VIDEO)

--

Dok Turska diže trupe na granici, kurdske snage (Snage samoodbrane sirijskih Kurda) u Siriji su pozvale Damask da interveniše. Donedavno kurdske snage su uživale zaštitu američkih snaga, koje su bile raspoređene na većinom kurdskom sjeveroistoku Sirije.

U saopštenju objavljenom danas, navodi se da bi sirijske snage trebale ući u područja iz kojih su se ranije povukle kurdske snage.

“Pozivamo snage sirijske vlade, koje su obavezne da štite istu zemlju, naciju i granice, da preuzmu kontrolu nad područjima iz kojih su se naše snage povukle, posebno Manbidž i da zaštite ove oblasti od turske invazije”, navodi se u saopštenju.

Damask je odgovorio saopštenjem, u kojem se navodi da sirijske snage već ulaze u grad.

“Uzimajući u obzir dužnost arapske vojske i kao odgovor na poziv naroda Manbidža, Generalštab Vojske Sirije saopštava da je vojska ušla u Manbidž i podigla zastavu Sirijske Arapske Republike”, navodi se u saopštenju, prenose sirijski mediji.

U saopštenju se dodaje da je vojska odlučna da “uguši terorizam i pobijedi sve osvajače i okupatore” i da obezbijedi sigurnost svim sirijskim građanima.

Komentarišući događaje u Siriji, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Moskva očekuje da će i odluka Vašingtona o povlačenju trupa i akcije Turske biti preduzete sa krajnjim ciljem potpunog obnavljanja nacionalnog suvereniteta Sirije.

“Snage samoodbrane sirijskih Kurda” su snage koje čine veliki dio “Sirijskih demokratskih snaga” – trupe koje su igrale ulogu kopnenih snaga u vojnim operacijama SAD-a u sjeveroistočnoj Siriji. Kao saveznici Vašingtona, kurdske snage su imale određeni stepen zaštite od Ankare, koja ih smatra teroristima.

Za tursku vladu, sve kurdske snage predstavljaju prijetnju bez obzira da li djeluju u samoj Turskoj, Siriji ili Iraku. Ankara se već decenijama suočava sa pobunom Radničke partije Kurdistana i vidi sve kurdske snage kao produženu ruku Radničke partije Kurdistana.

Ravnoteža snaga u sjevernoj Siriji naglo je opala ovog mjeseca nakon što je američki predsjednik Donald Tramp objavio da će se američke trupe povući iz tog područja. Taj potez je uslijedio nakon što je Ankara objavila da će pokrenuti novu operaciju usmjerenu protiv kurdskih snaga, saopštivši da je taj potez opravdan američkim neuspjehom da obuzda Kurde.

Izvor: vostok.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *