full screen background image

Oštra poruka Željka Komšića zbog protesta vozača u BiH

--

Povodom protesta koji ovih dana organizuju građani širom Bosne i Hercegovine – nezadovoljni već četvrtim poskupljenjem cijena goriva, želimo podsjetiti javnost na ne tako davnu borbu vladajućih da dođe do usvajanja akciza na gorivo.

“Nismo baš toliko kratke pameti da se ne sjetimo koliko puta taj prijedlog nije prolazio zbog insistiranja opozicionih snaga u državnom parlamentu, a u cilju zaštite ionako nikakvog standarda građana – da bi, pod ‘pritiskom’ (pogodite – čijim) vladajući usaglasili ovaj novi vid harača na građane”, navode iz DF-a.

“Sjećate se i bajkovite priče zastupnice Dijane Zelenike o tome kako će nam sa novim cestama doći i Ikea! Upravo glas dotične gospođe bio je odlučujući da se usvoji Zakon o akcizama. Od tada, od februara mjeseca od istih tih akciza se nakupilo oko 120 miliona maraka, koje članovi Upravnog odbora za indirektno oporezivanje nisu u stanju ni raspodijeliti. Od tada pa do danas – ni metra novog puta, ni Ikee, a poskupljenja goriva stvaraju i tek će stvoriti novi lanac poskupljenja, na šta je svojevremeno upozoravala i Demokratska fronta”, navode iz ove stranke.

IZ DF-a traže od vladajućih da pod hitno pronađu rješenje i smanje cijene goriva a svi ozbiljni ekonomski stručnjaci tvrde da je to moguće učiniti u vrlo kratkom roku.

“Vadiona o tome da ‘ne postoji politička volja’ ovaj puta ne bi smjela upaliti. Građani svakim danom postaju svjesni svih prevara vladajućih, kojima su i ove pare, kao i nova kreditna zaduženja ove godine pitanje života i smrti, slobode ili zatvora. Izborna je godina! Da zaključimo: Ulice nisu blokirali građani već neodgovorne ‘narodne vođe’ koje se sada, vrlo nevješto ‘posipaju pepelom’ i krivca traže, opet, u nekoj vrsti zavjere! Bilo bi smiješno da nije nepodnošljivo”, navode iz DF-a.

 

Izvor: federacija.ba

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *