full screen background image

OTKRIĆE ZAPREPASTILO SVE PRISUTNE! Zašutjeli su kada su na vulkanu primijetili neobičnu pojavu

--

U udaljenom pustinjskom dijelu Saudijske Arabije arheolozi su otkrili 400 misterioznih kamenih struktura postavljenih na rub vulkana. Tek se treba utvrditi točna starost,a pretpostavlja se i kako bi mogla biti izgrađena i prije 7000 godina. Pomoću programa Google Earth pronađene su ove kamene strukture koje su znanstvenici nazvali ”vratima”. Zašto je tome tako? Zato što gledano odozgora podsjećaju na vrata, piše Live Science.

”Vrata” su izgrađeni preko drevnih ostataka lave, a neke od tih neobičnih građevina i do četiri puta su dulje od nogometnog igrališta.

David Kennedy sa Sveučilišta Zapadna Australija je rekao je kako svrha struktura pronađenih u regiji Harrat Khaybar u Saudijskoj Arabiji ostaje nam nepoznata. Pojasnio je kako su u isključiv nepristupačnim i negostoljubivim dijelovima polja lave, pronađena ova navedena ”vrata”. Na tim područjima je oskudna vegetacija i voda. Moglo bi se reći kako je za našu vrstu to područje vrlo neprijateljsko.

Materijal od kojeg su vrata je kamen, a ”ugrubo” su izrađeni zidovi koji su niski. Na vrhovima nekih vrata mogu se vidjeti ostaci tokova lave.

Očigledno su neobični nakupine najstarije umjetne strukture u tom krajoliku”, poručio je dr. Kennedy. Trinaest metara mjere najmanja vrata, dok 518 metara mjere ona najdulja. Više kamenih zidova koji tvore pravokutni dizajn imaju brojne strukture, a druge tvorevina imaju jedan zid s gomilama kamenja na krajevima.

Još nisu provedena konkretna arheološka ispitivanja iako ih je većina otkrivena putem satelitskih snimki. Diljem Bliskog Istoka, kako su otkrile prijašnje analize, na tisuće je kamenih struktura koje tvore geometrijske uzorke.

Također ima i onih koji su stari oko 8500 godina i u obliku su kotača. U jordanskoj oazi Azraq su pronađeni neki od njih. Moguće je i kako imaju astronomsko značenje. Djeluju kao da su izgrađeni kako bi bili usklađeni s izlaskom sunca pri zimskom solisticiju.

”Zmajevi” su drugi tipovi struktura kojima je primarna svrha korištenja bila za lov životinja.

 

Izvor: dnevno.hr
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *