full screen background image

Ovo je biljka zdravlja: Gazimo je u svakom dvorištu, a pojma nemamo šta sve može izliječiti!

--

Trava mokrica, koja raste u gotovo svakom dvorištu, poboljšava krvotok, memoriju i pozitivno utiče na cijelo tijelo!

Prepuna je korisnih supstanci – prava riznica vitamina C, E i K, koji pomažu sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. Također, sadrži gvožđe, magnezijum, kobalt, piše Stil.kurir.rs.

Osim što je bogata esencijalnim materijama, trava mokrica naučno dokazano ima protivupalna, antiseptička, diuretska i hipotenzivna (snižava pritisak) svojstva. Odlična je i u borbi protiv holesterola i koronarnih bolesti srca. Naučnici su došli i do dokaza koji ukazuju da mokrica ima moć da vam sačuva i poboljša vid.

Seoski travari obilato je koriste, a naročito njen sok, za liječenje bolesti bubrega i jetre, ali i štitne žlijezde i hemoroida. Kažu da je odlična za liječenje problematične kože sklone aknama i bubuljicama.

Dobra je protiv glavobolje, umora i za smirivanje nerava. Ova biljka bez ukusa i mirisa također popravlja memoriju.

Pošto je puna vitamina E, sok od trave mokrice je neprocjenjiv tretman protiv bora, koji ujedno čisti krvne sudove i pomaže izbacivanje štetnih materija. Trebalo bi ga biti tri puta dnevno po pola čaše tokom tri mjeseca, kako bi se unijela količina vitamina E potrebna za ovakav efekat.

Odlična je kada se konzumira kao salata – osvježavajuća je, a da biste dobili ukus, začinite je sa malo maslinovog ulja i sirćeta. Sjeckanu je možete koristiti kao začin u svim jelima.

Ako želie da pripremite zalihe suhe mokrice, sakupljajte je tokom cvjetanja i ostavite da se suši sjenovitom kutku na temperaturi ne većoj od 40 stepeni. Čuvajte je u staklenoj tegli s poklopcem. Ako želite prah, izgnječite suhe listove u avanu.

Napomena: Prije primjene bilo kojeg vida prirodne medicine, posavjetujte se sa vašim ljekarom.

Izvor: bhdijaspora.net
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *