full screen background image

Ovo je sigurno vojni, pravni i politički poraz „trećeg entiteta“

--

Kao zagovornik i glavni pokretač raznih pokušaja obnove Herceg-Bosne, Dragan Čović je dan poslije presude morao otići u Rajlovac, da postroji Oružane snage jedinstvene države.

 

Piše: Jusuf Kapić

Projekat stvaranja Herceg-Bosne, čiste hrvatske političko-administrativne jedinice koja bi se pripojila Hrvatskoj, vojno je propao 1993. godine u Gornjem Vakufu. Tada daleko opremljenije i organiziranije snage HVO-a i Hrvatske vojske, oružane snage susjedne države, nisu uspjele slomiti odbranu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Taj je projekat propao i pravno, prekjučer u sudnici Haaškog suda, kada je vojno i političko rukovodstvo paradržavne tvorevine Herceg-Bosne osuđeno za udruženi zločinački poduhvat stvaranje etnički čiste teritorije i njenog pripajanja Hrvatskoj.

Ideja Herceg-Bosne u političkom smislu sahranjuje se upravo ovih dana.

Iako je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović bez imalo sustezanja presudu herceg-bosanskoj šestorci otvoreno proglasio presudom svim Hrvatima u BiH i poručio da ne poštuje presude međunarodnog suda, sutradan je ipak pokazao svoju stvarnu političku nemoć.

Kao zagovornik i glavni pokretač raznih pokušaja obnove Herceg-Bosne u obliku nekog trećeg entiteta ili zasebne izborne jedinice, Dragan Čović je dan poslije presude morao otići u Rajlovac, pored Sarajeva.

Tamo je u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na godišnjicu njihovog formiranja, postrojio vojnike svečano, kao vrhovni komandant, pred zvanicama i drugim zvaničnicima.

Pratila ga je ministrica odbrane Marina Pendeš, također Hrvatica iz njegovo HDZ-a i nekad oficirka HVO-a, te general Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, također Hrvat iz HVO-a.

Čović, Pendeš i Jeleč, kao i sva HDZ-ovska politička i vojna elita borili su se tokom a i poslije rata upravo protiv onog u čemu danas svečano učestvuju.

Političke hrvatske elite u BiH odbijale su mogućnost zajedničkih oružanih snaga Republike BiH već u aprilu 1992. a potom osnovale i HVO. Pa je potom taj HVO napadao Armiju BiH uz pomoć HV, kako bi stvorio Herceg-Bosnu i dio BiH pripojio Hrvatskoj.

Poslije je taj poraženi HVO, uz pritisak Amerikanaca na Franju Tuđmana, morao konačno zajedno s Armijom oslobađati teritorij BiH od VRS-a. Pa je onda postao dio Vojske Federacije BiH. Pa u konačnici dio Oružanih snaga jedinstvene, suverene Bosne i Hercegovine u istim onim granicama iz 1992. godine.

Projekat Herceg-Bosne propao je vojno, pravno i politički. I to su činjenice. Čović je u srijedu mogao plakati nad sudbinom ratnog zločinca Slobodana Praljka, ali je sutradan morao postrojiti oružane snage nastale upravo kao sušta suprotnost idejama Praljka i njegove družine. U Mostaru ili Širokom Brijegu Čović može medijima ispovijedati svoje želje, ali u Rajlovcu je obavljao svoje dužnosti.

Jer insistiranje na nekoj ekskluzivno hrvatskoj izbornoj jedinici, nakon ovakve presude i u atmosferi odvratnog negiranja činjenica i slavljena zločinaca, suluda je politička borba. Bošnjačka politika nikada neće dopustiti da ono što kao udruženi zločinački poduhvat nije prošlo u ratu prođe danas u parlamentu. Međunarodna zajednica je uglavnom svjesna toga a dobar dio međunarodne političke javnosti razumije moralno-političke posljedice ovakve presude.

Nadalje, isti taj momenat u Rajlovcu, u svoj svojoj simbolici, pokazuje još jednu činjenicu koja demantira sva Čovićeva nastojanja za obnovu Herceg-Bosne kroz promjene Izbornog zakona. Na vrhu ove države je Hrvat, na čelu Ministarstva odbrane je Hrvatica a na čelu Oružanih snaga Hrvat. Kakva je to zaboga majorizacija i diskriminacija?

Čović i svi njemu slični trebali bi poslušati poruku jednog drugog ratnog zločinca, jer se ratni zločinci ponajbolje razumiju u ratne zločine. Vojislav Šešelj izjavio je jučer da je presuda „opomena da se Herceg-Bosna i ideja o njoj ne može obnoviti, kao i što je udarac na Karadžića i Mladića ista opomena Srbima u Republici Srpskoj“.

Čović nije glup ni naivan političar i opomenu savršeno razumije. Pitanje je samo koliko dugo će zavaravati Hrvate u BiH lažnim nadama, istim onim kojima su ih varali i u smrt vodili Tuđman, Prlić, Praljak i drugi…

Izvor : Bportal.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *