full screen background image

PLJUŠTE OSTAVKE Pobuna zbog Praljka: Dodjela novinarske nagrade uzburkala javnost u Hrvatskoj

--

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković podnio je ostavku na tu dužnost.

Leković je ostavku podnio nakon što je 11 od 16 dobitnika nagrada tog društva vratilo priznanja u znak protesta protiv ovogodišnje dodjele za televizijsko novinarsko Ivani Petrović s Nove TV zbog pristrasnog izvještavanja o samoubistvu generala Slobodana Praljka u Hagu za vrijeme izricanja presude.

Ocjenjivački odbor je saopćio da je odluku o godišnjoj nagradi Ivani Petrović donio u legitimnoj proceduri, većinom glasova i HND je dužan to da poštuju.

Dobitnici nagrada su ranije u zajedničkoj izjavi naveli da je nagrada dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata.

Ne ulazeći, kako su naveli, u stil novinarke niti pravo na emotivan pristup, oni osporavaju to što je struka kao primjer izvrsnosti nagradila “proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj”.

Navode i da izvještavanje “koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo”.

Leković je ostavku dao nakon što su ostavku na njegov poziv odbili dati potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić

Zaključak je da od HND očekuju da odluku o dodjeli nagrade Petrović proceduralno ospori, a pravila izbora poboljša.

Nagrade su vratili Ivan Kralj (tri nagrade), Drago Pilsel, Zinka Bardić i Ernest Marinković (po dvije nagrade), te Boris Pavelić, Ana Benačić, Hrvoje Šimičević, Ljubica Letinić, Ivica Grčar, Vojislav Mažočo i Jerko Bakotin.

Drago Pilsel je izjavio da će pokušati proceduralno da ospori nagradu tako što će pokrenuti postupak pred Vijećem časti protiv Ivane Petrović.

Pravilnik o nagradama navodi da osoba koju je kaznilo Vijeće časti ne može dobiti nagradu, pri čemu je Pilsel rekao da u tom slučaju postoji pitanje retroaktivnosti.

Pilsel će zatražiti i od Izvršnog odbora HND-a da analizira njeno izvještavanje iz Haga za koje je nagrađena kao i sam prijedlog da ju se nagradi, da razmotri postoji li prostor da se nagrada proceduralno ospori, a glavno je pitanje za Pilsela može li nagrađeni rad Ivane Petrović biti primjer izvrsnosti.

 

Izvor: avaz.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *