full screen background image

POTVRĐENO U VRHU SDA: Zbog straha od totalnog debakla Sebija Izetbegović neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH!

Sebija Izetbegović je odlučila da se ne kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako se navodi, Izetbegović je je u svom pismu navela da njen zadatak u popravljanju zdravstvenog sistema nije završen, i da je njena namjera dalje raditi i doprinositi u tom smislu.

Zahvalila se na ukazanoj časti i obavezala na podršku SDA, podršku kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH i na dalji rad za dobrobit države Bosne i Hercegovine.

Kao što je poznato, Kadrovska komisija SDA utvrdila je listu s četiri potencijalna kandidata za Predsjedništvo BiH: Denis Zvizdić osvojio je uvjerljivo najveći broj nominacija (97), na drugom mjestu po broju nominacija partijske baze nalazi se Šefik Džaferović (51), trećeplasirani je Safet Softić sa 45 nominacija, dok je supruga aktuelnog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, Sebija Izetbegović dobila 35 nominacija.

Na sjednici Predsjedništva SDA, Denis Zvizdić se povukao iz predsjedničke utrke upravo zbog činjenice da je Kadrovska komisija predložila četiri kandidata mada je od partijske baze tražila maksimalno tri kandidata. Osim toga, Zvizdić je rekao kako se ne želi takmičiti sa suprugom predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića.

Sada je posve očito da je kandidatura Sebije Izetbegović vještački forsirana kako bi se iz utrke eliminirao Denis Zvizdić.

Kako “Slobodna Bosna” nezvanično doznaje, favorit Bakira Izetbegovića za Predsjedništvo BiH je bio i ostao Šefik Džaferović.

Tri su moguća razloga zbog kojih je izetbegović eliminirao Zvizdića iz predsjedničke utrke.

Lider SDA strahuje da će se nova vlast nakon izbora jako sporo konstituirati, i zbog toga je važno da Denis Zvizdić ostane na čelu Vijeća ministara BiH sve vrijeme tokom eventualne krizne sutuacije.

Drugi razlog je moguća tajna nagodba čelnika SDA i SBB-a u kojoj je Radončić zahtijevao od Izetbegović eliminaciju Zvizdića kao uvjet za nastavak koalicije SDA-SBB..

Treći razlog je procjena Izetbegovića da će preko Šefika Džaferovića imati veću kontrolu nad procesima u zemlji nego bi imao u slučaju izbora Denisa Zvizdića.

 

Izvor: S.B.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *