full screen background image

PRATITE OVE KORAKE: EVO načina da ublažite anksioznost!

--

Anksioznost je zbog tempa i načina na koji živimo postala sastavni deo naše svakodnevice. Njeni simptomi su osećaj teskobe, zabrinutost, panika, nervoza, napetost, osećaj da smo pred nervnim slomom i pod konstantnim stresom…

Dakle, manifestuje se kroz niz telesnih i psihičkih simptoma, koji se javljaju u situacijama kada se osećamo ugroženo i smatramo da postoji opasnost i strah od ishoda neke situacije. Evo nekoliko načina kako da ublažite anksioznost ili da je se možda čak i u potpunosti rešite.

1 Opuštanje mišića – u tu svrhu danas možete pronaći niz mobilnih aplikacija i besplatnih online vežbi, koje će smanjiti zabrinutost i grč i pomoći vam da zaspite trenutno i da se probudite odmorni i raspoloženi.

2 Vežba disanja – ako je izvor anksioznosti neki psihološki problem, celu situaciju može da olakša duboko disanje. Tako ćete smiriti nervni sistem. Dovoljno je da vam udah bude dugačak oko 4 sekunde, da zadržite dah 2 sekunde i onda izdahnete oko 6 sekundi.

3 Napravite hijerarhiju realnih koraka za oslobađanje od neke fobije – neka to bude spisak realnih poteza koje možete da učinite kako biste se oslobodili nekog straha i onda korak po korak krenite sa njihovim rešavanjem. Ponavljajte korake i produžite vreme trajanja procesa dok ne iskorenite problem.

4 Za brige “odvojite” svega 15 minuta dnevno – osvestite zabrinutost zbog koje nemate mira. Zapišite sve brige koje vas muče i stavite ih u imaginarnu kutiju. Nakon toga, dnevno izdvojite 15 minuta u danu kako biste promislili o njima, a ostatak dana praktikujte “worry-free” strategiju.

5. Suočite se sa stresom – nađite svoju strategiju za to. Svi smo mi različiti – neko odmah rešava problem, neko traži podršku okoline, neko čita o problemu… To sve mogu biti dobre strategije, ali nekada ih možda ne koristimo da najbolji mogući način, zato dobro treba da razmislimo koja je najbolja za nas, pa nju i da primenjujemo.

 

Izvor: happytv.tv
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *