full screen background image

PUTIN OČEKUJE SLEDEĆI UDAR: Rusi testiraju raketu koja može da zaustavi kompletno oružje SAD

--

Putin testira antisatelitsku raketu koja može obrisati američku navigacionu, komunikacionu i obaveštajnu tehnologiju.
Rečeno je da se probni let “Nudola“ dogodio u objetku Pleseck severno od Moskve
Poznato kao PL19, rečeno je da je ono lansirano sa svog transportera
Stručnjaci kažu da je njen glavni zadatak da izađe iz atmosfere Zemlje i pogodi velike objekte
Ali ruski izveštaji su insistirali na tome da je raketa tu da obezbedi “odbranu dugog dometa“
Rusija je završila najnoviji test svoje nove antisatelitske rakete koja je sposobna da obriše ključnu američku navigacionu, komunikacionu i obaveštajnu tehnologiju u orbiti.

Veruje se da je šesti probni let “Nudola“ obavljen u Kosmodromu Pleseck, 800 km sverno od ruske prestonice, Moskve, 26. marta.

Rečeno je da je ovom prilikom ovo oružje, poznato kao PL19, lansirano sa svog transportera, što ukazuje na veliki korak u njenom razvoju.

U prošlosti je ovaj projekat čuvan u tajnosti, ali su ruski državni izveštaji insistirali da je Nudol namenjena za odbrambene svrhe, opisujući je kao “novu rusku raketnu odbranu dugog dometa.“

vbmdfshwedbsfkis

Međutim, stručnjaci kažu da je glavni zadatak ove presretačke rakete da ubrza izlazak iz Zemljine atmosfere i udari velike objekte, koristeći kinetičku energiju.

Ona je stigla u vreme kad Rusija nastavlja da modernizuje svoj strateški arsenal pod predsednikom Vladimirom Putinom.

Izveštaj odbrambene obaveštajne agencije Kongresu u februaru 2015. godine kaže: “Vojna doktrina Rusije naglašava svemirsku odbranu kao vitalnu komponentu svoje nacionalne odbrane.“

“Ruski lideri otvoreno tvrde da ruske oružane snage imaju antisatelitsko oružje i da sprovode antisatelitsko istraživanje.“

Prvo uspešno probno lansiranje Nudola je bilo krajem 2015. godine, u sklopu talasa kinetičih presretačkih sistema sledeće generacije koje Rusija trenutno razvija, prenosi The Diplomat.

Nakon prethodnog testa 2016. godine, bivši zvaničnik Pentagona Mark Šnajder je upozorio da bi posledice antisatelitskog napada na SAD mogle biti razarajuće.

p-500 bazalt rusija

“Gubitak GPS smernica zbog antisatelitskog napada bi uništio značajan deo naše sposobnosti za isporuku preciznog oružja i u suštini sve naše sposobnosti za otpor,“ rekao je on za The Washington Free Beacon.

Potpukovnih vazduhoplovnih snaga Dejvid Bak, komandant Zajedničke funkcionalne komande za svemir, iste godine je rekao da “Rusija američku zavisnost od svemira vidi kao ranjivost, i oni preduzimaju svesne akcije da ojačaju svoje kontrasvemirske mogućnosti.“

Došlo je do toga da je Rusija probno lansirala novu P-500 Bazalt raketu – turbo džet, supersonično oružje koje može putovati brzinom većom od 2.900 km/h.

Ovaj video takođe pokazuje da je raketa ispaljena sa raketne krstarice Maršal Ustinov na moru.

 

Izvor: topvesti.org
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *