full screen background image

Radikalne udovice ISIL-ovaca iz Sirije stižu u BiH. Djecu odgajale u duhu terorizma Isila!

--

Naše državljanke u zemlju će, najvjerovatnije, biti prebačene uz pomoć snaga SAD, koje bi ih iz Sirije trebale direktno prebaciti avionom u BiH.

U Bosnu i Hercegovinu veoma brzo mogla bi se vratiti prva grupa udovica iz Sirije čiji su muževi poginuli u redovima ISIL-a, a one se trenutno nalaze u kampovima pod kontrolom Kurda, saznaje “Dnevni avaz”.

Kako tvrdi naš izvor iz Ministarstva vanjskih poslova, koji je želio ostati anoniman, za prvu grupu od tri žene iz BiH koje se nalaze u kampu El-Roj na obalama Eufrata na sjeveru Sirije, Koordinaciono tijelo formirano pri ovom ministarstvu ubrzalo je aktivnosti koje se moraju ispuniti da bi se one vratile u zemlju.

Kompletirani dosjei

– Prikupljaju se svi podaci, prije svega dokazi da one imaju bh. državljanstvo, a potom se i ispituje njihova uloga u ISIL-u. Za sada su u saradnji s njihovim porodicama ovdje, u BiH, za tri žene i njihovu djecu, koju su odvele u Siriju, skoro kompletirani dosjei, a sve se radi u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno s njihovim nadležnim tijelima, s kojima koordiniramo sve aktivnosti. Ta prva grupa žena mogla bi se veoma brzo vratiti u BiH – kaže naš sagovornik.

On ističe da će naše državljanke u zemlju, najvjerovatnije, biti prebačene uz pomoć snaga Sjedinjenih Američkih Država, koje bi ih iz Sirije trebale direktno prebaciti avionom u BiH. Istovremeno se, navodi dalje naš izvor, razmatraju svi mehanizmi za eventualno sankcioniranje žena koje su svojim odlaskom podržale ISIL, ali i programi njihove deradikalizacije.

U Ministarvu vanjskih poslova BiH tražili smo i zvaničnu potvrdu ovih informacija, ali na pisane upite još nismo dobili odgovore.

Dok se čeka rješavanje sudbine bh. državljanki u Siriji, “Glas Amerike” objavio je fotografiju jedne od žena u kampu El-Roj, snimljenu u prošli petak, za koju tvrde da je 30-godišnja Sabina iz Bosne i da je udovica bivšeg pripadnika ISIL-a.

Ona je rekla da je došla da živi u “Islamsku državu”, jer je njen muž smatrao da je to pravo mjesto za budućnost njegove porodice te je rekla da je “bila mlada i luda” kad se odlučila na dolazak u Siriju.

Navedeno je da u tom kampu u izuzetno teškim uvjetima živi 400 žena i djeca, ali i muškaraca iz različitih zemalja svijeta, koji čekaju hoće li ih njihove zemlje prihvatiti.

Kamp kontroliraju kurdske snage, a pod nadzorom su američkih snaga.

Samri i Sabini prijeti zatvor

Tinejdžerke opisane kao džihadističke “pinap poster djevojke”, porijeklom iz BiH, koje su pobjegle iz Austrije da se pridruže “isalmskoj državi”, mogle bi se suočiti s 15 godina zatvora ,ako se vrate u tu zemlju, piše “Dejli mejl”.

Samra Kešinović imala je samo 16,a njena drugarica Sabina Selimović 15 godina kada su se pridružile džihadistima u Siriji u aprilu 2014.godine. U međuvremenu, one su se udale za borce ISIL-a i rodile djecu ,a sada se navodno žele vratiti u Austriju čije su državljanke.

Izvor: avaz.ba
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *