full screen background image

Radončić: Tražit ćemo smjenu Novalića i Vujanovića ako hitno ne intervenišu zbog poskupljenja goriva

--

“Premijer Federacije BiH Fadil Novalić mora sazvati hitnu sjednicu Vlade FBiH i zajedno sa svim ministrima, pa i federalnim ministrom trgovine Zlatanom Vujanovićem, hitno zaustaviti monopolsko ponašanje vlasnika benzinskih pumpi”, kazao je Radončić.

Istakao je da su štete za građane velike i nepotrebne te da privreda također trpi ogromne posljedice.

“Primjera radi, Avazova vozila svaku večer pređu čak 10.500 kilometara da bi novine bile distribuirane na više od 4.000 prodajnih mjesta. Isto se odnosi i na proizvođače hljeba, mlijeka i mnogih drugih proizvoda. Ako Novalić i Vujanović hitno ne intervenišu, SBB će tražiti njihovu smjenu na prvoj narednoj sjednici Parlamenta FBiH”, rekao je Radončić.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH jasno je navelo da je uvođenje akciza dovelo do rasta maloprodajnih cijena naftnih derivata te da je problem kod uvođenja akciza to što su one fiksne, čime se smanjuje mogućnost da se u maloprodaji rade određene korekcije u pravcu stabilizacije cijena nafte.

S obzirom na trenutnu političku situaciju na Bliskom istoku, gdje se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma, očekuju se nova poskupljenja nafte na svjetskom tržištu.

Cijene nafte su porasle i drže se na nivou onih na Londonskom tržištu gdje je trenutna cijena prosječno 77 dolara po barelu. Kako se očekuje da će i druge zemlje slijediti SAD, predviđa se da bi cijena nafte uskoro mogla dostići vrijednost od 80 dolara po barelu. To će još dodatno usložiti formiranje cijena na bh. tržištu.

Izvor: klix.baLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *