full screen background image

SAD “naredile” da Haški sud odustane od istrage ratnih zločina koalicije u Afganistanu. Američki zločini se ne smiju istraživati!

eđunarodni kazneni sud u Haagu izjavio je kako neće istraživati slučajeve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su u Afganistanu počinili različiti sudionici vojnog sukoba koji u zemlji traje od 2001. godine.

Ova izjava objavljena je u petak, 12. travnja, nakon zahtjeva da se istraže mogući slučajevi zločina koje su u Afganistanu počinili militanti radikalne islamističke organizacije talibana, vladine snage u Afganistanu, članovi međunarodne koalicije, uključujući američku vojsku koja predvodi ove međunarodne snage. Istragom je trebala biti obuhvaćena i CIA i njezini agenti i operativci koji su iz Afganistana odvodili dokazane i navode teroriste u svoje tajne zatvore diljem svijeta, gdje su mučeni ili su završili u Guantanamu.

Zahtjev za pokretanjem istrage je 20. studenog 2017. godine podnijela glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, Fatou Bensouda.

Izjava Haaškog suda o odbijanju provođenja istrage ratnih zločina u Afganistanu je objavljena točno tjedan dana nakon odluke američkih vlasti o ukidanju izdavanja viza svima koji bi u SAD došli sa zahtjevom za provođenje ove istrage.

Prošlog mjeseca je američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je da će američke vlasti odbiti ulazak u Sjedinjene Države bilo kojem predstavniku Međunarodnog kaznenog suda koji bi pokušavao istražiti ratne zločine američkih trupa i obavještajaca u Afganistanu. ICC: Nije prikladan trenutak, jer istraga “neće služiti interesima pravde”

Suci Međunarodnog kaznenog suda u objavio 12. travnja su dali apsurdno obrazloženje i navode da istraga u ovom trenutku navodno “neće služiti interesima pravde”. U priopćenju se također navodi kako su, “obzirom na trenutnu situaciju u Afganistanu, izgledi za uspješnu istragu i kažnjavanje izuzetno ograničeni”.

Tekst dodatka izjave Međunarodnog kaznenog suda u Haagu o odbijanju provođenja istrage prilaže izjavu istražitelja ICC-a o mogućim zločinima koje su počinile različite strane u vojnom sukobu, uključujući i Sjedinjene Države.

Kao što je navedeno, sudski istražitelji vjeruju “kako postoji dobar razlog za vjerovati da su američka vojska i CIA bili uključeni u mučenje i druge ratne zločine počinjene u Afganistanu, uz odobrenje američkih vlasti”.

“Prema istrazi, postoji jak razlog za vjerovati da su od svibnja 2003. pripadnici Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i CIA počinili ratne zločine u obliku mučenja i zlostavljanja, zloupotrebe osobnog dostojanstva, silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja u skladu s politikom koju su odobrile vlasti SAD-a”, stoji u izjavi.

Osim toga, Međunarodni kazneni sud u Haagu priznaje da već ima priličan broj indicija i potencijalnih dokaza za provođenje istrage i suđenja, jer se istraga prvenstveno oslanja na nalaze više odbora američkog Senata, kao što su Specijalni odbor za obavještajne aktivnosti, Odbor za oružane snage i konačno nalaze američkog ministarstva obrane.

Iako je ICC u svojoj povijesti osudio nekoliko dokazanih ratnih zločinaca, ako uzmemo u obzir sve navedeno, usvojena je odluka koja neizravno potvrđuje da je Međunarodni kazneni sud u Haagu isključivo politički alat američke administracije za kažnjavanje pripadnika “odmetničkih režima” i vršenje pritiska na zemlje koje treba prisiliti da svoju vanjsku politiku prilagode interesima Washingtona.

Izvor: logicno.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *